Dnevnik iz Bruxellesa 4 - MBA studij
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Dnevnik iz Bruxellesa
MBA studij

Dnevnik iz Bruxellesa 4

3. generacija MBA studenata sretno se vratila iz Bruxellesa nakon što su proveli dva tjedna na studijskom putovanju u sklopu kojega su odslušali kolegije Intercultural Business Communication i Lobbying Concepts.

Put je prošao bez ikakvih problema, svi smo se vratili kućama i svakodnevnim poslovnim obvezama bogatiji za prekrasno novo iskustvo koje će nam svakako pomoći da još kvalitetnije gradimo nove poslovne odnose i održavamo one postojeće.

Tokom boravka u Bruxellesu imali smo prilike posjetiti najvažniju instituciju prijestolnice Europske Unije – Europski parlament.

U Europskom parlamentu smo imali čast susresti se i porazgovarati s gospođom Doris Pack, predsjednicom Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta. Gđa. Pack bila je izuzetno susretljiva i raspoložena za razgovor, a energija i strast kojom je zračila dok je govorila o potrebi za međusobnom suradnjom i razmjenom između članica Unije, između zemalja pristupnica i zemalja u predpristupnim pregovorima, bila je nadahnjujuća. Svojim primjerom je pokazala kako nas iznimna predanost i motiviranost za posao može daleko dovesti. Dotaknuli smo se i teme Bolonjskog sustava obrazovanja pri čemu je gđa. Pack istaknula kako je iznimno bitna suradnja među visokoškolskim ustanovama i mobilnost studenata, a upravo je naš posjet Bruxellesu izvrstan primjer djelovanja Bolonjskog sustava u punom smislu.

Posjet Europskom parlamentu završili smo razgledavanjem ove impresivne građevine, kako svojom veličinom tako i sadržajima, jer unutar zgrade Parlamenta možete pronaći sve što vam je potrebno – od restorana i kafića pa sve do frizerskih salona i kemijske čistionice. Bogatstvo dodatnog sadržaja uvelike olakšava izvršavanje svakodnevnih obveza svim zaposlenicima u užurbanim i popunjenim rasporedima.

I mi smo osjetili popunjenost briselskog rasporeda, i zahtjevan tempo sastanaka, te smo odmah nakon posjete Parlamentu odjurili na sastanak s NJ. E. dr. Brankom Baričevićem, veleposlanikom i šefom Misije Republike Hrvatske pri Europskoj Uniji.

Veleposlanik je bio odlično raspoložen i spreman za otvoreni dijalog s nama pri čemu smo se dotaknuli raznih tema iz gospodarstva i poduzetništva. Odgovorio je na mnoga naša pitanja između kojih je jedno bilo pozicija Hrvatske za ulazak u Europsku Uniju i izglednost 2012. kao godine ulaska. Tako smo iz prve ruke saznali kako je napravljen velik dio posla te nam je potvrdio kako se do kraja godine očekuje završetak pregovora, a početkom 2011. potpis pristupnog sporazuma koji je već u pripremi i koji će Hrvatskoj dati pravo sudjelovanja u raspravama i raspolaganju europskim fondovima. Očekuje se da će 2011. u klupe Parlamenta sjesti i prvi zastupnici iz Hrvatske, ali bez prava glasa do punopravnog članstva.

Veleposlanik Baričević veliki je optimist i po pitanju cjelokupne gospodarske situacije gdje ukazuje na pokazatelje makroekonomske stabilnosti Hrvatske kroz smanjenje duga države koji u zadnjih 5 do 6 godina pada u ukupnom dugu dok zabrinjavajuće raste dug građana. Iz navedenoga proizlazi pouka svima nama kako bismo kao pojedinci trebali pripaziti na osobno zaduživanje kod stranih banaka. Cilj je vratiti deficit ispod 3%, a usporedbe radi podastirem informaciju kako Europska Unija smatra 2% prihvatljivim pri čemu je Hrvatska prije financijske krize sa deficitom od 1,8% zadovoljavala postavljeni preduvjet.

Na pitanje o visokom trošku administracije Europske Unije veleposlanik Baričević navodi izvrstan argument očuvanja mira, odnosno trošak administracije koji je neusporediv sa jednim danom troška rata, a da ne govorimo o ljudskim žrtvama. Naime, prvi puta u povijesti zemalja članica Europske Unije, odnosno prvotno Europske Zajednice, uživa se 60-godišnji mir.

Imali smo prilike posjetiti i Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu gdje nas je dočekala direktorica gđa. Dragica Martinović koja nam je ukazala na važnost aktivnosti i usluga koje pruža ured u Bruxellesu. Hrvatska gospodarska komora osnovala je ured 2000. godine, vrlo rano prepoznavši važnost Bruxellesa kao sjedišta institucija Europske Unije gdje se donosi više od 70% ukupne regulative kojom se uređuje jedinstveno europsko tržište.

U razgovoru sa gđom. Martinović imali smo prilike povezati naučeno na kolegiju Lobbying Concepts sa stvarnim primjerima iz hrvatske prakse te smo naš posjet završili živahnom raspravom o brojnim mogućnostima hrvatskih tvrtki i plasiranja proizvoda na tržište Europske Unije.

Brojni izazovi su pred nama i spremni smo ih iskusiti jer jedino što je stalno jest promjena...

------------------------------

PREGLED PRETHODNIH UNOSA U DNEVNIK:

 

 

 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, mba, bruxelles, Doris-Pack
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh