Do kraja desetljeća Hrvatska punopravno u EU
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Medijske najave i odjeci
Do kraja desetljeća Hrvatska punopravno u EU

Datum: 03.10.2008.

Država: Hrvatska
Naslov: Do kraja desetljeća Hrvatska punopravno u EU
Izvor: www.javno.hr
[LINK]

 

Do kraja desetljeća Hrvatska punopravno u EU  

Hrvatska želi i vjeruje da može završiti pregovore s Europskom unijom do kraja sljedeće godine te na kraju ovog ili na početku sljedećeg desetljeća postati punopravnom članicom Europske unije što će donijeti bolji život njezinim građanima, rekao je u petak u Zagrebu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.
- Mi želimo i vjerujemo da možemo završiti pregovore do kraja 2009. - rekao je Jandroković otvarajući jednodnevnu konferenciju "Hrvatska i EU - što donosi članstvo", organiziranu upravo na dan treće obljetnice početka pregovora Hrvatske s EU-om.
Konferenciju su organizirali Veleučilište VERN, Centar za europske studije iz Bruxellesa, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer.
- Imamo potporu sadašnjeg francuskog predsjedništva, a vjerujem da ćemo imati i potporu Češke i Švedske, koje u prvoj i drugoj polovici 2009. predsjedavaju Unijom - rekao je šef hrvatske diplomacije.
Dodao je da trenutno postoje pozitivni signali iz Europske komisije i Europskog parlamenta, "što nam daje velikih razloga za optimizam" pred izvješće o napretku kojega bi EK trebala objaviti početkom studenoga.
Od sudionika konferencije, među kojima su bili predstavnici Hrvatske, zemalja članica Unije, Europske komisije i Europskog parlamenta, nije se moglo saznati hoće li Hrvatska dobiti i datum tehničkog završetka pregovora,
Međutim, oni su dali brojne odgovore na pitanje iz naslova konferencije, "Što donosi članstvo?".
Gospodarski rast, mir, sigurnost i stabilnost, pristup sredstvima iz izdašnih fondova Europske unije, mobilnost ljudi u procesu obrazovanja, bolje poslovne mogućnosti i porast izravnih stranih ulaganja, ravnoteža prava i obveza, te sudjelovanje u donošenju odluka - što sve u konačnici vodi u bolji životni standard građana.
Stoga je ministar Jandroković kazao da optužbe da vlada ima "euroatlantsku opsesiju" mogu stajati jedino ako ta opsesija znači zalaganje za upravo te koristi kojoj će Hrvatskoj donijeti članstvo.
- Prosječan čovjek u zemlji članici EU sasvim sigurno živi najbolje na svijetu - naglasio je Jandroković.
Pritom je rekao da je ključ uspjeha kvalitetna priprema za članstvo da bi zemlja mogla maksimalizirati njezine koristi, jer reforme koje čini ne čini zbog Bruxellesa nego zbog sebe same.
Zato je Vlada odlučna provesti i najteže reforme, a to su one koje se tiču pravosuđa, borbe protiv korupcije i restrukturiranja brodogradnje, složili su se svi sudionici skupa, među kojima su bili i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, francuski veleposlanik u RH Francois Saint-Paul, zamjenik generalnog direktora u Općoj upravi EK za proširenje Jan Truszczynski, šef delegacije EK u Hrvatskoj Vincent Degert, te zastupnica u EP i predsjednica izaslanstva za jugoistočnu Europu Doris Pack.
Doris Pack pohvalila je korake na polju borbe protiv korupcije, poimence navevši akcije Maestro i Index, ali se usprotivila riječima Truszczynskog da Hrvatska mora puno raditi na polju povratka izbjeglica i prava manjina.
- Hrvatska je tu puno učinila, a stalno joj ponavljati da treba učiniti još je frustrirajuće - kazala je.
Brodogradnja pak mora biti usklađena u potpunosti s europskim pravilima o državnoj pomoći, rekao je Truszczynski. Novac poreznih obveznika mora se trošiti na učinkovit i jasan način, naglasio je.
Članica pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju RH Uniji Martina Dalić, na pitanje što će biti s hrvatskom brodogradnjom, kazala je da će brodogradilišta nastaviti proizvoditi brodove, način poslovanja bit će uspješniji, a način na koji će država djelovati bit će u skladu s europskim pravilima o državnoj pomoći.
- Pokušavamo iskoristiti konkurentske prednosti koje imaju hrvatska brodogradilišta - kazala je.
Drobnjak je, odgovarajući na pitanje gdje se Hrvatska trenutno nalazi u pregovorima, kazao kako je formalno gledano ona napravila manje od pola posla, budući da je otvorila 21, a zatvorila tri od 33 poglavlja o kojima pregovara s EU, ali da je, što se tiče stvarno obavljenog posla, zapravo napravila puno više. Primjerice, predala je 30 pregovaračkih stajališta, a 31. će predati kroz nekoliko dana. Potom na Međuvladinoj konferenciji 30. listopada očekuje otvaranje i zatvaranje još nekoliko poglavlja. "Rezultat na semaforu ne pokazuje stvarno stanje stvari", naglasio je.
Iako u EU postoji umor od proširenja, vode se stalne rasprave o krajnjim granicama EU, te postoji problem ratifikacije Lisabonskog ugovora nakon irskog "ne" - pitanje ulaska Hrvatske u EU kao 28. članice nitko ne dovodi u pitanje, naglasio je.
Predstavnici EK naglasili su također da je "lopta sada na hrvatskoj strani", ali su jasno dodali da se "treba kloniti toga da kvaliteta pati zbog vremenskog pritiska".

 
Ključne riječi: VERN, Hrvatska-i-EU
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh