University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Intervju

Intervju s Ivanom Đikićem, članom Savjeta VERN'a i posebnim gostom Promocije diplomanata 2013.

Na Svečanoj promociji 12. generacije VERN'ovih diplomanata, koja će se održati ove subote u 12:00 sati u KD Vatroslav Lisinski, diplomantima će na njihovom uspjehu čestitati poseban gost, ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

Gospodin Đikić je član Savjeta Veleučilišta VERN', profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, voditelj dvaju uglednih istraživačkih instituta i član Njemačke akademije znanosti Leopoldina, a na promociji će dodijeliti diplome najboljim diplomantima u generaciji. Povodom tog događaja s gospodinom Đikićem smo razgovarali o znanosti, važnosti kvalitetnog obrazovanja, perspektivama Hrvatske nakon ulaska u EU i drugim temama.

• Što vas je zapravo privuklo znanosti? Intelektualna radoznalost, humanistički ideali, pustolovni duh, ambicija...?

U znanost me privukla znatiželja, intelektualni izazovi i želja za razumijevanjem života i prirodnih procesa. Tijekom studija medicine shvatio sam da se brojni odgovori na ta pitanja nalaze u molekulama unutar svake od naših stanica i posvetio sam svoj profesionalni put istraživanju kako se kontrolira život stanice na molekularnoj razini, što uzrokuje razvoj bolesti te kako možemo biti uspješniji u liječenju ako ciljano djelujemo na pravi uzrok bolesti...

• Vaše obrazovanje i karijera je gotovo ogledni primjer "poželjnog" istraživačkog "formatiranja" i profiliranja u današnjem svijetu. Možemo li se uopće baviti znanošću, posebno prirodnim znanostima, bez intenzivne međunarodne komunikacije i iskustva studijskih boravaka i rada u inozemstvu, odnosno bez intelektualne otvorenosti i uspoređivanja svoga rada i ideja s globalnim trendovima?

Svakako je poželjno da se buduće generacije znanstvenika formiraju na temeljima otvorene komunikacije, kreativnosti i originalnog razmišljanja, kao i kroz mobilnost, interdisciplinarno obrazovanje i raznovrsna profesionalna iskustva. S obzirom na razvoj novih tehnologije, posebice u prijenosu informacija, često čujemo da se sve spomenuto može ostvarivati i "na daljinu", no vjerujem da će i dalje biti izuzetno važno stvarati lokalne institucije u kojima će se sve te komponente moći uklopiti i u kojima će znanstvenici imati slobodu istraživanja unutar kreativnog okruženja, uz intenzivne osobne kontakte i razmjenu mišljenja. Takva bi "mikroklima" trebala doprinijeti novim znanstvenim prodorima.

• U svojim medijskim istupima često ističete važnost kvalitetnog obrazovanja za mlade ljude i važnost razvoja društvene svijesti koja u znanju vidi bitnu društvenu vrijednost. Može li obrazovanje, prije svega ono institucionalno, funkcionirati kao uzbudljiv, dinamičan i intelektualno stimulativan proces?

Odnos prema obrazovanju je izbor društva, ali i svakog pojedinca. Zemlje koje su znanje i obrazovanje svojih građana shvatile kao prioritet značajno su unaprijedile kvalitetu života i postigle značajan gospodarski napredak. Meni je izuzetno važno da Hrvatska rano prepozna talente svojih mladih ljudi i omogući im uvjete da ih iskažu na najbolji mogući način. U suprotnom, svakodnevno ćemo gubiti ogroman potencijal. Što se tiče mojih vlastitih iskustava, imao sam odlična iskustva sa svojim učiteljima i profesorima (kojima ću uvijek biti zahvalan) i zato sam sretan kada ta pozitivna iskustva i motivaciju mogu prenijeti na svoje studente, posebno one koji su gladni znanja i voljni učiti više od onoga što školski kurikulum propisuje.

• Kako gledate na skori ulazak Hrvatske u Europsku Uniju? Kako će se po vašem mišljenju taj događaj odraziti na hrvatsko društvo

Mislim da je ulazak Hrvatske u Europsku Uniju značajan događaj za građane Hrvatske koji shvaćaju prednosti toga čina. Očigledno je da je Hrvatskoj trebala pomoć u uspostavljanju odgovornosti i transparentih pravila ponašanja u političkom, gospodarskom, zakonodavnom i pravosudnom sektoru. Uvođenje tih pravila u svakodnevni život sigurno neće biti lagano niti idealno za sve, ali će biti veliki korak naprijed prema višim standardima življenja za veliku većinu hrvatskih građana.  Posebno će za mlade taj čin biti važan jer će kroz mobilnost i nova iskustva shvatiti da cijenjenje razlika i učenje od drugih, uz istovremenu svijest o vlastitom identitetu, kulturi i lokalnim vrijednostima, predstavlja jednu novu dimenziju koja će unaprijediti ovo društvo i omogućiti bolju prezentaciju naših kvaliteta svijetu.

Cijeli intervju sa znanstvenikom Ivanom Đikićem pročitajte u novom broju VERN'uma.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Glebov/PIXSELL
 
Datum objave: 23.5.2013.
 
Ključne riječi: VERN, diplomanti, promocija-diplomanata, Savjet-VERNa, VERN-promocija, svečana-promocija, Ivan-Đikić, član-Savjeta-VERNa-Ivan-Đikić, Ivan-Đikić-na-VERNovoj-promociji-diplomanata, Svečana-promocija-2013, intervju-Ivan-Đikić, VERN-diplomanti, diplomanti-verna
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh