University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
VERN' Forum

Na VERN'u održan panel s kandidatima za gradonačelnika Grada Zagreba

Kandidati na skorašnjim lokalnim izborima predstavili su danas svoje ideje o upravljanju gradom Zagrebom, na panelu „Lokalni izbori za Grada Zagreb – tko će upravljati sa 7 milijardi kuna“, koji je održan na Veleučilištu VERN'.

Diskusiju je otvorio dekan VERN'a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila koji je naglasio da su lokalni izbori u ovom trenutku najvažniji politički događaj, jer njihov ishod utječe na razvoj lokalne zajednice, a kad je riječ o glavnom gradu Hrvatske, njihova važnost postaje još i veća. 

Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, kandidat Mosta Marko Sladoljev te kandidat platforme Zagreb je NAŠ Tomislav Tomašević jednoglasno su upozorili da se u gradu mora uvesti transparentan sustav gospodarenja proračunom. Uz neučinkovito upravljanje javnom imovinom te komunalnim i infrastrukturnim projektima, istaknuli su kako prioriteti moraju postati i revitalizacija zapuštenih kulturnih resursa, obnova zapuštenih građevina te racionalizacija javnih troškova, jer bi se samo tim činom, bez dodatnih troškova, mogao otvoriti prostor za investicije i realizaciju projekata.

Stoga je najvažnije, istaknuli su, uspostaviti drugi model upravljanja gradom, koji će biti otvoren i transparentan, a čak su se založili i da građani imaju uvid u potrošnju proračuna u realnom vremenu. Naglasili su kako će tek ako uđu u institucije vlasti moći detaljno uvidjeti kako je moguće upravljati Zagrebom i koliko je moguće racionalizirati ugovorene projekte i poslove bez ozbiljnih penala. 

„Naša je procjena da bi se barem 80 posto ljudi u gradskoj upravi moglo uspješno prilagoditi novom modelu upravljanja gradom. Kada govorimo o ugovorima koji opterećuju grad, za Arenu moramo plaćati čak 10 milijuna eura godišnje, a za pročistač otpadnih voda oko 400 milijuna kuna godišnje, a taj je iznos dovoljan za otprilike 20 novih gradskih vrtića“, naglasio je Tomislav Tomašević. Dodao je kako zbog neodržavanja svake godine „iz gradskih cijevi iscuri 50 posto vode, a da to smanjimo na 40 posto, godišnje bi uštedjeli 50 milijuna kuna“.

Među temama diskusije nametnula su se i pitanja prioritetnih projekata u gradu, demografske politike te razvoja poduzetništva.

Kandidati su istaknuli kako prioritetni projekti grada Zagreba moraju biti plan i izgradnja sustava gospodarenja otpadom te ulaganje u vodoopskrbnu mrežu, a po pitanju demografske politike založili su se za uvođenje dvosmjenskog rada u vrtićima, energetsku obnovu, poboljšanje radnih uvjeta , unaprjeđenje pedagoških standarda i uključivanje domaćih proizvođača u opskrbne lance. 

„Ukidanjem naknada zastupnicima u mjesnim odborima  uštedjelo bi se 28 milijuna kuna, a taj se novac može uložiti u obrazovanje i vrtiće. Prije uvođenja dvosmjenskog rada, potrebno je unaprijediti  pedagoške standarde, jer na jednu odgajateljicu dolazi 25 do 30 djece, a odgajatelja nedostaje na tržištu rada“, upozorio je Marko Sladoljev. 

„Uniforme u osnovnim školama koštaju 20 milijuna kuna, a primjerice osnovna škola za 110 učenika, zajedno sa dvoranom, izgrađena dijelom standardno, dijelom modularno, kojoj sam bila na otvorenju, košta 17 milijuna kuna“, ironično je komentirala Anka Mrak Taritaš.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 11.5.2017.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN-Forum, lokalni-izbori-2017, Anka-Mrak-Taritaš, Marko-Sladoljev, Tomislav-Tomašević
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh