Naši studenti Novinarstva razgovarali s voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj - Terenska nastava - 22.11.2017.
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Terenska nastava

Naši studenti Novinarstva razgovarali s voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

VERN'ovi studenti 2. godine preddiplomskog studija Novinarstva su u okviru terenske nastave na predmetu Tematsko izvještavanje, u pratnji predavača Zlatka Herljevića posjetili Kuću Europe u Zagrebu, gdje su razgovarali s Brankom Baričevićem, veleposlanikom i voditeljem Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Gospodin Baričević je, osim upoznavanja studenata s ulogom Europske unije i pozicijom Hrvatske u EU, odgovorio i na niz studentskih pitanja vezanih uz obrazovanje i perspektive zapošljavanja mladih, u kontekstu potražnje te znanja i vještina za tržište rada. 

„U cijeloj Europi nezaposlenost je na najnižoj razini“, istaknuo je potkrepljujući to i statističkim podacima te optimističnim gospodarskim pokazateljima rasta BDP-a u svim članicama EU. No, također je upozorio da iako Hrvatska ostvaruje uspješne rezultate, EU nam je poslala preporuke za poboljšanja u sektoru zdravstva, školstva, rada te sudstva i mirovinskog sektora.

Od ostalih pitanja, voditelj Predstavništva je ukazao na niz projekata koji su namijenjeni jačanju vojnih i obrambenih sustava EU, a u pogledu ulaska Hrvatske u eurozonu, očekuje da će nam za uvođenje eura biti potrebno pet do šest godina, uz stabilizaciju tečaja i javnog duga te ispunjenje ostalih uvjeta.

Studenti su se također upoznali s Bijelom knjigom o budućnosti Europe, u kojoj se predviđa pet scenarija razvoja Europe do 2025. godine, a svaki scenarij polazi od pretpostavke da Uniju čini 27 država članica. 

„Dok odlučujemo kojim ćemo putem ići, moramo se prisjetiti da je Europa uvijek najbolje funkcionirala kad smo bili ujedinjeni, smioni i uvjereni u to da svoju budućnost možemo oblikovati zajedno“, napisao je u predgovoru Bijele knjige Jean–Claude Junker, predsjednik Europske komisije.

(Igor Jurdana, Ivan Vuković )

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Srđan Kerečević/Kuća Europe
 
Datum objave: 22.11.2017.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: terenska-nastava, europska-komisija, Novinarstvo, Branko-Baričević, Predstavništvo-Europske-komisije-u-Republici-Hrvatskoj
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh