Predsjednica Savjeta VERN'a, Doris Pack, održala predavanje za studente i profesore - Gostujuće predavanje - 1.11.2011.
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Gostujuće predavanje

Predsjednica Savjeta VERN'a, Doris Pack, održala predavanje za studente i profesore

Predsjednica Savjeta VERN'a i predsjednica Odbora za obrazovanje, kulturu, mladež, medije i sport  Europskog parlamenta, Doris Pack, u organizaciji VERN' Foruma održala je predavanje za VERN'ove studente i profesore. U predavanju pod nazivom "EU pred novim izazovima", gospođa Pack je naglasila kako se Unija suočava s najvećim izazovima u njezinoj povijesti – dužnička kriza, budućnost zajedničke valute, integracija imigranata, te nastavak reforme obrazovnog sustava.

Iako su gotovo sve članice EU izašle iz recesije, posljednja ekonomska kriza ozbiljno je narušila povjerenje građana u institucije i sustav, zbog čega gospodarstvo, izuzev Njemačke i Francuske, ne bilježi značajniji rast. Iako se ne može očekivati da na svojim leđima iznesu Uniju iz krize, o potezima dviju najjačih članica eurozone ovisi opstojnost zajedničke valute i rješenje grčke krize, ali i rješenja za potencijalna žarišta poput Italije, Španjolske, Irske i Portugala.

Čelnici EU uglavnom su suglasni kako je uzrok ovako duboke krize bilo neodgovorno ponašanje pojedinih članica, ali i pojedinaca, zbog čega se Europska komisija založila za osnivanje zajedničkog fonda za spas i financiranje, ali i zatražila veću samostalnost. Naime, istaknula je gospođa Pack, Komisija želi uspostaviti sustav pojedinačne odgovornosti za članice, jer bi se na taj način jednostavnije kontroliralo tko, kako i kada ispunjava svoje obveze prema EU.

"Mentalitet naroda u značajnoj mjeri određuje na koji će se način postaviti prema svojim obvezama, ali niti jedna zemlja članica, niti njezini problemi, ne smiju više kočiti razvoj bilo koje druge članice. Budućnost eura nije upitna, ali je potrebno povećati povjerenje u tu zajedničku valutu", poručila je gospođa Pack.

Iako u posljednje vrijeme dio stručnjaka zagovara ideju prelaska EU na federalni sustav po uzoru na SAD, koje su se na taj način ekonomski preporodile nakon završetka građanskog rata, gospođa Pack smatra da u EU takav model ne bi mogao funkcionirati zbog previše nacionalnih različitosti. Umjesto toga, poručila je, građani moraju povećati povjerenje u sustav, a institucije i interesne skupine kvalitetu socijalnog dijaloga.

"Našem društvu su potrebne inovacije i novi razvoj na održivi način, jer se samo tako mogu stvarati i održiva radna mjesta, posebice u tehnologiji i zelenoj industriji. Neophodno je nastaviti poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a sustav socijalne pomoći učiniti održivim", zaključila je gospođa Pack.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 1.11.2011.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, Doris-Pack, VERN-Forum, EU-pred-novim-izazovima, predavanje-Doris-Pack, Doris-Pack-održala-predavanje, Doris-Pack-o-izazovima-u-EU
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh