Profesori VERN'a, M. Račić i V. Krampus predavači na Grundtvig radionici - Prva Grundtvig radionica u Hrvatskoj - 25.10.2011.
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Prva Grundtvig radionica u Hrvatskoj

Profesori VERN'a, M. Račić i V. Krampus predavači na Grundtvig radionici

U Zagrebu je od 16. do 22. listopada 2011.g. održana prva Grundtvig radionica u Hrvatskoj, na temu hrvatske kulture i europske kulturalne različitosti. Na njoj su polaznici učili o osnovama sporazumijevanja na hrvatskom jeziku te o hrvatskom kulturnom identitetu, hrvatskoj povijesti, književnosti i gastronomiji.

Grundtvig je europski program za obrazovanje odraslih i dio je Programa za cjeloživotno obrazovanje EU u kojemu od ove godine ravnopravno sudjeluje i Hrvatska. Hrvatskim institucijama i pravnim osobama bila je otvorena mogućnost prijave radionica s područja obrazovanja odraslih, a najbolje je ocijenjen projektni prijedlog tvrtke WYG savjetovanje, koji je dobio bespovratna sredstva Europske unije (više informacija o projektu može se naći na webstranici www.learn-in-croatia.eu).

Naši profesori Marta Račić i Vicko Krampus angažirani su kao voditelji četiri radionice ovoga projekta u kojima su radili s 15 odraslih polaznika iz raznih europskih zemalja: Irske, Velike Britanije, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Turske, a radni jezik je bio engleski. Radionice su tematski pokrile osnove komuniciranja na hrvatskom jeziku i praktičnu primjenu snalaženja, pregled hrvatske književnosti te tradicionalna jela regionalne gastronomije.

U sklopu radionice polaznici su posjetili dvorac Trakošćan, Muzej krapinskih neandertalaca te Hrvatski muzej naivne umjetnosti u Zagrebu.

Diskutirajući o sličnostima i različitostima onoga što čuju i vide s onim što poznaju i što su dijelovi njihovih kultura, polaznici su razvijali  interkulturalne kompetencije koje u današnje doba postaju sve važnije, s obzirom na sve oštrija propitivanja multikulturalnosti europskih društava.

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 25.10.2011.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: Marta-Racic, vicko-krampus, poticanje-mobilnosti, grundtvig-program, grundtvig, cjeloživotno-obrazovanje-nastavnika, mobilnost-profesora, upoznavanje-kultura
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh