Studenti VERN'a sudjelovali na okruglom stolu „Terorizam i turističko novinarstvo“ - Turizam i novinarstvo - 22.12.2015.
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Turizam i novinarstvo

Studenti VERN'a sudjelovali na okruglom stolu „Terorizam i turističko novinarstvo“

Studenti VERN'ovih preddiplomskih studija Turizma i Novinarstva su u pratnji voditeljice studija turizma, Martine Majić i zamjenice voditelja studija novinarstva, Nataše Jeličić, sudjelovali na okruglom stolu „Terorizam i turističko novinarstvo“, koji je sredinom prosinca održan u Novinarskom domu u Zagrebu.

Gosti diskusije bili su dekan VERN'a, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila te Sanda Čorak, ravnateljica Instituta za turizam u Zagrebu i predavačica na VERN'u, a povod okruglom stolu bila je dodjela nagrade za najbolji turistički putopis, koja je po peti put dodijeljena u organizaciji FIJET-a, Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu.

Sudionicima je dobrodošlicu poželjela Tina Eterović Čubrilo, predsjednica FIJET-a u Hrvatskoj, a prisustvovali su i predsjednici FIJET-a Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Vojvodine i Slovačke.

Opisujući položaj turističkih novinara, ponajviše u zemljama koje su nekad bile meke turizma, a danas su meke terorizma i straha, Eterović Čubrilo je naglasila kako „novinar u ovo vrijeme mora biti svestran i sposoban povezati događanja“

„Medijska je uloga, uloga posrednika između nekog događaja i percepcije javnosti tog događaja. Mediji pojačavaju efekt svakog čina nasilja, odnosno prijetnje“, naglasio je dekan Cvrtila i dodao da novinar mora bježati od senzacionalizma, primiriti događaj koristeći riječi s pozitivnom konotacijom te informirati javnost, ali ne i kreirati paniku. 

„Osobna sigurnost je drugi element po važnosti pri biranju turističkih odredišta. Hrvatska provodi istraživanja o važnosti tog elementa duže od ostatka Europe i ostvaruje vrlo visok stupanj zadovoljstva gostiju“, navela je Sanda Čorak te dodala da je bez obzira na ratnu prošlost, imidž Hrvatske na visokoj pozitivnoj razini.

Zaključak diskusije sveo se na misao kako je svjetski turizam pretrpio veliku štetu zbog terorizma, ali se zbog svoje fleksibilnosti i prilagodljivosti brzo oporavlja. Pritom je uloga medija pružiti javnosti istinitu i pravodobnu informaciju te prepustiti turistima da sami odluče o svojim destinacijama. 

(Irena Pirjać)

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 22.12.2015.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: turizam, Novinarstvo, Vlatko-Cvrtila, terorizam, osobna-sigurnost, Sanda-Čorak
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh