VERN' pokrenuo studentski startup inkubator - Podrška studentima poduzetnicima - 16.11.2013.
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Podrška studentima poduzetnicima

VERN' pokrenuo studentski startup inkubator

Na Veleučilištu VERN' je pokrenut VERN' Startup inkubator koji će studentima pružati podršku u razvoju poduzetničkih projekata, u vidu ustupanja poslovne infrastrukture za razvoj projekata te mentorske i savjetodavne podrške. Na predstavljanju projekta, Ozren Jureković glavni direktor VERN'a je istaknuo: "Pokretanje inkubatora u skladu je sa Strategijskim okvirom razvoja "VERN' 2020". Cilj je razvijati poduzetničku kulturu među studentima i poticati ih na samozapošljavanje realizacijom vlastitih poduzetničkih ideja, te kroz iskustvo stečeno u centrima kompetencija čiji su glavni akteri upravo studenti."

Ispred Ministarstva poduzetništva i obrta koje je inicijativu podržalo dodjelom nepovratnih financijskih sredstava, sudionike je pozdravila zamjenica ministra Zdenka Lončar. Pročitala je pismo ministra Gordana Marasa te istaknula kako ministarstvo konkretnim projektima podržava inicijative koje potiču razvoj poduzetništva među mladima, a jedan od takvih projekata je svakako i Poduzetnički impuls.

Startup inkubator je predstavila njegova voditeljica, mr. sc. Iva Senegović, koja je objasnila na koji se način studenti mogu prijaviti u inkubator, tko su mentori, te kakvu podršku inkubator omogućava.

"Prijave studenata za prvu generaciju VERN' Startup inkubatora traju do kraja mjeseca. Studenti se u inkubator mogu prijaviti na jednu od dvije faze inkubacijskog procesa: predinkubacijsku, na koju studenti prijavljuju poslovne ideje u početnim fazama razvoja s ciljem testiranja tržišnog potencijala, te inkubacijsku fazu u kojoj je projekt spreman ili je već na tržištu, a traži efikasne kanale tržišnog pozicioniranja."

Podrška koju projekti i njihovi autori ostvaruju kroz ovaj inkubator sastoji se od besplatne podrške u vidu najamnine radnog prostora, komunalnih usluga, slobodnog korištenja tehničke opreme i prostorija za sastanke, mentoriranja i savjetovanja u poslovnim i zakonodavnim segmentima tijekom prvih šest mjeseci, kao i poslovnog umrežavanja, predstavljanja investitorima, savjetovanja od strane poduzetnika i konzultanata s domaće i međunarodne startup scene itd.

U sklopu događanja je održan i panel pod nazivom "Kako je biti startup?", čiji je uvodničar bio Tomislav Kotnik, direktor VIDI Grupe, a u diskusiji su sudjelovali i poduzetnik Hrvoje Prpić, osnivač Core Incubatora Hamed Bangoura, te VERN'ovci Davorin Štetner, vlasnik TV prava za F1 za Hrvatsku i Ivan Ivanković, predstavnik Squee startupa.

"Startup poduzetnici se moraju oduprijeti raznim izazovima, a među najvažnijima su preispitivanje motivacije, borba s mitovima, porazi, traganje za točkom preokreta, nada i preuzimanje odgovornosti", istaknuo je Tomislav Kotnik.

Hrvoje Prpić je dodao da za startup poduzetnike, pridobivanje investitora ne smije biti jedini cilj. "Jedini cilj projekta mora biti pronalazak kupca jer ako nemate njega, nemate ni tržište, pa ni investitora."

Ivan Ivanković koji je sa svojim timom uspio pridobiti investitore za svoj projekt, objasnio je tijek predinvesticijskog razdoblja. "Tri do šest mjeseci smo radili bez investicije, a od prve prezentacije do prve investicije trebalo nam je oko pola godine."

VERN'ovac Davorin Štetner je putem Skypea izjavio kako je u svakom poslovnom projektu stekao nova znanja koja su mu koristila za kasnije pothvate. "Ulaskom u velike poslovne projekte upoznajete značajne ljude i dobivate nove, izazovnije prilike. Upornost se uvijek isplati."

"Želim vidjeti inicijativu, uvjeriti se u background poduzetnika i njegovu želju da projekt u 12 mjeseci postane samoodrživ", poručio je osnivač Core Incubatora Hamed Bangoura.

Sudionici panela su zaključili kako je za uspjeh startup projekta potrebno imati tržište i jak multidisciplinaran tim u kojem pogodnosti, obveze i odgovornosti moraju biti jednako raspodijeljene.

(surađivao: Matej Matičević)

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 16.11.2013.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, startup, inkubator, VERN-startup-inkubator, startup-inkubator, Ministarstvo-poduzetništva-i-obrta, pokrenut-VERN-Startup-inkubator
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh