University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
NOVO u ponudi izbornih predmeta

Zaštita okoliša i održivi razvoj

Ove akademske godine u izborne je predmete ponovno uvršten predmet Zaštita okoliša i održivi razvoj, kojeg za sada mogu birati svi redovni i izvanredni studenti 3. godine studija Ekonomije poduzetništva.

Naime, ove goruće teme često se spominju, ali se rijetko posve razumiju i provode. Stoga je važno da se studenti i mladi poduzetnici upoznaju s odgovornošću poslovnog sektora te usvoje metode promišljanja i provedbe razvojnih aktivnosti. Budući da održivi razvoj zahtijeva nov način razmišljanja te dobru informiranost poduzetnika i organizacija, nastavni program je obnovljen u skladu s najnovijim trendovima na tržištu.

Predavači na predmetu su vodeći stručnjaci u ovom području, koje je i VERN' definirao kao jedno od temeljnih za sve studije.

Više informacija o temi zaštite okoliša i održivom razvoju, možete pročitati na internet stranicama neprofitne organizacije ODRAZ te OIKON - Instituta za primijenjenu ekologiju.

O predavačima:

Zdravko Špirić, doc.dr.sc., ravnatelj je OIKON – Instituta za primijenjenu ekologiju te nositelj kolegija Zaštita okoliša i održivi razvoj. Autor je i suautor više od 250 stručnih radova i predavanja, kao i dvadesetak znanstvenih radova, nekoliko studija, elaborata, priručnika za stručno osposobljavanje i uputa za rad na siguran način, te sedam inovacija/tehničkih unaprjeđenja. Predstavnik je Hrvatske u organizaciji UNEP Chemicals - The Global Mercury Assessment u Ženevi; bio je član ekspertne skupine za ocjenu projekata financiranih iz fonda Comunity Research RTD – 5. Framevork Programme za područje energetike, okoliša i održivog razvoja; član ekspertne skupine za ocjenu projekata financiranih iz fonda 6. Framevork Programme – područje RTN call FP6-2005- Marie Curie Mobility-1.; te član ekspertne skupine za ocjenu projekata financiranih iz fonda 6. Framevork Programme – područje RTN call FP6-2005-Marie Curie TOK /ENVIRONMET panel. Također, bio je i član Upravnog vijeća Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, a redoviti je član Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftu HAZU. Tijekom svoje karijere radio je i u INA-Naftaplinu na poslovima planiranja, implementacije i upravljanja aktivnostima za zaštitu okoliša. Osim toga, angažiran je i kao docent na Katedri za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i nositelj kolegija Ekološka i zdravstvena sigurnost.

Lidija Pavić-Rogošić, dipl.ing.arh., direktorica je neprofitne organizacije civilnog društva ODRAZ, a posjeduje 20-godišnje radno iskustvo na projektima održivog razvoja, višegodišnje trenersko iskustvo te je i autorica nekoliko priručnika. Osim toga, deset je godina radila u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja, na području prostornog planiranja, zaštite okoliša te izrade, donošenja i provedbe propisa. Uz višegodišnje iskustvo rada s međunarodnim organizacijama (REC, USAID/AED), članica je i Državnog savjeta za održivi razvoj i zaštitu okoliša, te supredsjedateljica Zajedničkog savjetodavnog odbora EU – Hrvatska, pri Europskom gospodarsko socijalnom odboru. Trenutno radi na izradi Akcijskog plana za obrazovanje za održivi razvoj, kao savjetnica Ministarstva zaštite okoliša.

Višnja Jelić Mück, dipl.ing.arh., je voditeljice projekta ruralnog / lokalnog / održivog razvoja i zaštite okoliša u neprofitnoj organizaciji civilnog društva ODRAZ. Posjeduje višegodišnje radno iskustvo na poslovima prostornog planiranja u Urbanističkom institutu Hrvatske, zaštite okoliša u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva,te na području odnosa poslovnog svijeta prema održivom razvoju i zaštiti okoliša u Hrvatskom poslovnom savjetu za održivi razvoj (HRPSOR). Također, posjeduje i bogato radno iskustvo u zastupanju Republike Hrvatske, u međunarodnoj suradnji na području zaštite okoliša.

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 9.12.2010.
 
Ključne riječi: VERN, Zaštita-okoliša-i-održivi-razvoj
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh