Dekan VERN'a na panelu o visokom obrazovanju i tržištu rada – studenti ugovorili suradnju s tvrtkama - Tržište rada i obrazovanje - 22.4.2015.
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Tržište rada i obrazovanje

Dekan VERN'a na panelu o visokom obrazovanju i tržištu rada – studenti ugovorili suradnju s tvrtkama

Dekan VERN'a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila sudjelovao je na panelu pod nazivom „Trendovi u povezivanju tržišta rada s visokim (stručnim) obrazovanjem – EU/RH“, kojeg su organizirali Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske te Hrvatska udruga poslodavaca.

Uvod u diskusiju bila su izlaganja Jasminke Martinović, direktorice granskih udruga HUP-a, Karla Kolesara, VERN'ovog studenta i predsjednika Vijeća studenata te Ankice Paun Jarallah, ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Poseban gost panela bio je Johan Cloet, glavni tajnik Europske asocijacije institucija u visokom obrazovanju (EURASHE), a u diskusiji su također sudjelovali prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Petar Lovrić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika te mr. sc. Mislav Balković, predsjednik HUP-ove Udruge poslodavaca u obrazovanju.

Johan Cloet je istaknuo da se u ekonomski najrazvijenijim članicama EU poslodavci s mladima počinju povezivati već u srednjoj školi, a visoka učilišta usko su vezana uz tržište rada i njegove potrebe. Naglasio je kako se Hrvatska treba ugledati na takve sustave, ako želi dugoročno i sustavno riješiti problem nezaposlenosti mladih, podići razinu njihove zapošljivosti i podići konkurentnost vlastitog gospodarstva.

Predstavnici Vijeća studenata odlučili su i sami inicirati suradnju između poslovnog sektora i studenata te su stoga nakon panela potpisani sporazumi o suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj obrazovanja, Hrvatskom obrtničkom komorom, a ranije i s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Ugovore je ispred Vijeća studenata VIVŠ-a potpisao njegov predsjednik Karlo Kolesar.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 22.4.2015.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: Ružica-Beljo-Lučić, Mislav-Balković, Karlo-Kolesar, Vijeće-studenata-veleučilišta-i-visokih-škola-RH, dekan-Vlatko-Cvrtila, stručno-obrazovanje, Johan-Cloet, Petar-Lovrić, visoko-obrazovanje-i-tržište-rada
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh