Predsjednik na VERN'u - prof. dr. sc. Ivo Josipović na VERN'u - 12.1.2010.
 
University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
prof. dr. sc. Ivo Josipović na VERN'u

Predsjednik na VERN'u

Zagreb, 7. siječnja – Nekoliko dana uoči predsjedničkih izbora na VERN'u je organizirano sučeljavanje predsjedničkih kandidata prof. dr. sc. Ive Josipovića i gospodina Milana Bandića. Sučeljavanje je bilo namijenjeno široj akademskoj zajednici, a na njemu se okupio velik broj profesora i studenata VERN'a, kao i drugih zagrebačkih fakulteta. Na sučeljavanje se nije odazvao predsjednički kandidat Milan Bandić, tako da su svi prisutni imali priliku bolje upoznati stavove i gledišta koja zastupa, prof. dr. sc. Ivo Josipović, koji je samo tri dana kasnije postao treći predsjednik Republike Hrvatske.

Uz set uobičajenih pitanja iz sfere «visoke» politike (EU, NATO, unutrašnja politika...), većina ostalih bila je usmjerena pretežito na teme obrazovnog, ekonomskog i znanstvenog razvoja Hrvatske, kao i na funkcioniranje pravne države.

Ulogu predsjednika republike u političkom životu gospodin Josipović ne vidi samo kroz konzumiranje predsjedničkih ovlasti u vanjskoj politici, obavještajnom i vojnom segmentu, već i kroz njezinu političku dimenziju aktivnog javnog angažmana oko važnih društvenih pitanja utemeljenu na osobnom integritetu, autoritetu i kredibilitetu koju mu daje javni izborni karakter predsjedničke funkcije.

Na pitanje o svom odnosu prema reformi visokog obrazovanja gospodin Josipović se založio za redefiniranje primjene Bolonjskog procesa u hrvatskom obrazovnom sustavu kroz  stvaranje sustava koji će motivirati na učenje i stjecanje znanja te takvog sustava koji će voditi računa o potrebama gospodarstva i približavanju nastavnih programa potrebama tržišta rada. U tom kontekstu naglasio je VERN' kao pozitivan primjer i kao poželjan smjer razvoja u akademskom sektoru.

Ujedno, gospodin Josipović istaknuo je potrebu za jasnijim artikuliranjem uvjeta i pravila ponašanja pod kojima bi mogao zaživjeti koncept javno financiranog visokog obrazovanja te se založio za njegovo proširenje i na kvalitetne privatne visokoobrazovne ustanove.

Komentirajući korupcijske afere u akademskom sektoru profesor Josipović je istaknuo sljedeće: «Akademska zajednica ne može biti bitno drugačija od društva. Ako u društvu prevladava koruptivna svijest onda je za očekivati da će takve pojave biti prisutne i u akademskoj zajednici. (...) U skladu s tim moj program je promjena morala ne samo u politici i akademskom sustavu nego i u cijelom društvu.»

Nakon glavnog dijela sučeljavanja koje se pretvorilo u gostovanje, i moderatorovog razgovora s predsjedničkim kandidatom, uslijedilo je niz zanimljivih pitanja iz publike na koje je gospodin Josipović spremno odgovorao demonstrirajući iznimno poznavanje društvene i ekonomske situacije u Republici Hrvatskoj.

 

FOTO: webmaster (Petar Vučetić)

 
Datum objave: 12.1.2010.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, Ivo-Josipović, predsjednički-izbori, predsjednik
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh