University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
2. međunarodni simpozij o lobiranju

Zagreb, 2. travnja - Drugi međunarodni simpozij o lobiranju, održan u organizaciji Hrvatskog društva lobista (HDL), okupio je brojne lobiste iz Hrvatske i regije, političare i gospodarstvenike. Na jednodnevnom simpoziju raspravljalo se o ulozi lobiranja u društvenom životu i donošenju političkih i gospodarskih odluka vezanih za investicije, regionalni razvoj te o lobiranju u vrijeme krize.

Okupljenim lobistima su se pozdravnim govorima uz predsjednika HDL-a dr. Mate Granića i predstavnike suorganizatora, Ivu Ivančića s Veleučilišta VERN' i Ivu Biondić s Visoke novinarske škole, obratili i Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade RH i Kristian Schmidt, šef kabineta potpredsjednika Europske komisije Siima Kallasa.

«Mi, lobisti, niti želimo, niti možemo zamijeniti ulogu Vlade ili Sabora, ili potrebne reforme, ili hrvatske pregovarače s EU, ali znamo da možemo pomoći. Čvrsto vjerujem da ćemo doprinijeti reformama, gospodarskom razvoju i ulasku Hrvatske u Europsku uniju», naglasio je Mate Granić, predsjednik Hrvatskog društva lobista. On je dodao da bi donošenje Zakona o lobiranju i uvođenje obaveznog Registra lobista pri Vladi i Saboru bio veliki korak naprijed u jačanju profesije i uvođenju europskih standarda za lobiranje u Hrvatskoj te potpuno eliminiranje tzv. sivog lobiranja ili posredništva.

Na simpoziju koji je bio koncipiran u tri tematska panela (Uloga lobista u stranim ulaganjima, Lobiranje u regiji i Lobiranje u vrijeme globalne gospodarske i financijske krize) među ostalima su sudjelovali James Wilson, direktor EU-Ukraine Business Council, ministar poljoprivrede Makedonije Aco Spasenoski, Srećko Selanac, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH, Slobodan Mikac, ravnatelj APIU, predsjednik HUP-a Damir Kuštrak, Ljubo Jurčić, Uwe Gregorius, Don Markušić i drugi poduzetnici, manageri i lobisti iz RH i regije.
Sudionici simpozija naročito su istaknuli primjer aktivnog dijaloga između gospodarstvenika i vlada Hrvatske i Njemačke, kao i činjenicu da strana ulaganja bez lobista nisu realna ni ozbiljna. Na simpoziju je, među ostalim, zaključeno da će HDL pružati podršku Vladi RH u procesu pregovora s EU, podržavati regionalnu suradnju lobista i lobističkih udruga te poziva domaće i strane investitore da se oslone na usluge iskusnih lobista i konzultanata, čija je uloga posebno značajna u vrijeme krize.

FOTO: webmaster (Petar Vučetić)

 
Datum objave: 3.4.2009.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, Drugi-međunarodni-simpozij-o-lobiranju, HDL, Ivo-Ivančić, Veleučilište-Vern
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh