University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Međunarodno iskustvo

Naš student Leo Škobić stažira u Inter-American Development Bank u Washingtonu

Međunarodno radno iskustvo snažan je vjetar u leđa na početku karijernog puta, a često je najdragocjenije ono stečeno u Sjedinjenim Američkim Državama. Student Leo Škobić s VERN'ovog diplomskog studija IT menadžment zato se odlučio na stažiranje u Inter-American Development Bank u Washingtonu, iako je put do željenog pripravničkog mjesta bio vrlo izazovan.

"Želio sam iskusiti rad u velikim međunarodnim organizacijama. Studij na VERN'u privodim kraju, pohađao sam brojne seminare i radionice na temu leadershipa, a imao sam i ponešto iskustva u radu s osobama iz raznih zemalja svijeta, pa sam ovu priliku smatrao prirodnim nastavkom razvoja karijere", objasnio nam je Leo.

Međutim, dodaje da je proces prijave za stažiranje i IDB-u, kao i u svim organizacijama ovog kalibra, bio vrlo zahtjevan, a pripremati se počeo nekoliko mjeseca prija raspisivanja natječaja. Za Winter Internship program bilo se prijavilo više do 6000 kandidata, a primljeno je tek nešto više od 20 stažista, po raznim odjelima. U prvom selekcijskom krugu aplikanti se selektiraju samo na temelju životopisa, a u iduća dva na temelju telefonskih i/ili video intervjua sa stručnjacima za ljudske resurse.

"Kvalitetna priprema je ključna – savršeno napisan životopis, pripreme za intervju, istraživanje o načinu rada i korporativnoj kulturi u IDB-u – a značajan faktor je i motivacija, te izvrsno poznavanje stranih jezika, posebice Engleskog. Pretpostavljam da sam blagu prednost imao zbog svog aktivnog sudjelovanja u radu Udruge studenata VERN'a, ali i činjenici da studiram na privatnom fakultetu što američke organizacije preferiraju."

U sjedištu IDB-a u Washingtonu Leo radi kao IT asistent u procesima, u sklopu Odjela ljudskih resursa, u pod-odjelu za Upravljanje talentima – timu za potencijale.

"Voditelj tima mi je ujedno i mentor, te su mi on i kolege na početku pomagali tako što su me za svako pitanje upućivali na izvore podataka, tj. interne baze znanja, koje znatno pomažu u radu."

Svakodnevno surađuje s kolegama sa svih kontinenata, a osim toga pruža podršku i ostalim timovima unutar odjela na raznim IT zadacima, poput obrade i analize podataka, pripreme prezentacija, te savjetovanja primjene i uporabe novih alata i tehnologija.

"Tijekom dana prisustvujem i raznim sastancima i treninzima u sklopu kojih se upoznajem s procedurama rada, korištenjem raznih informacijskih alata koji su razvijeni u sklopu banke, kao i projektima koji su u tijeku. Inače, u mom kompleksu u Washingotnu radi više od 2000 ljudi, a svi odjeli su jasno hijerarhijski podijeljeni u razne pod-odjele i radne timove. Sjedište izgleda kao pravi mali grad sa dva muzeja, knjižnicom, pet restorana, ambulantom, itd., čime se zaposlenici mogu slobodno koristiti", opisao nam je Leo.

Dodao je kako mu mnoga znanja i vještine stečene tijekom prijediplomskog studija Poslovne informatike koriste u svakodnevnom radu, dok nova znanja sa studija IT menadžment dodatno razvija i testira u praksi.

"Vjerujem da će mi ovo iskustvo značajno koristiti u pisanju mog završnog stručnoga rada, te naravno pri traženju posla. Želio bih se zahvaliti i studentskim službama VERN'a, koje su mi pružile svu podršku u procesu apliciranja", poručio je Leo.

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 5.4.2013.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, Inter-American-Development-Bank, IDB, Inter-američka-banka-za-razvoj, Leo-Škobić, međunarodna-praksa, stažiranje-u-SAD-u, student-Leo-Škobić-stažira-u-Washingtonu, Škobić
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh