University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Za VERN' iz Bruxellesa…

Naša studentica Ana Mlinarić s Novinarstva stažira u dopisništvu Al Jazeere u Bruxellesu

Naša kolegica Ana Mlinarić, apsolventica na VERN'ovom prijediplomskom studiju Novinarstva gradi čvrste temelje za svoju buduću novinarsku karijeru – na međunarodnoj praksi u dopisništvu jedne od najutjecajnijih TV postaja Al Jazeere, i to u gospodarskom i političkom središtu Europske unije, Bruxellesu.

Ipak, priznala nam je da joj ovo nije prvi susret s Al Jazeerom jer je prije odlaska u Belgiju stažirala u njihovom dopisništvu u Zagrebu. No, kako je Ana dobila i ovogodišnju Erasmus stipendiju, odlučila je studentsku praksu nastaviti u istoj televizijskoj kući, ali izvan Hrvatske.

"Budući da Al Jazeera Balkan već ima novinarku u Bruxellesu, pridružila sam joj se u stvaranju programa iz središta Europske unije. Radni dan mi u mnogočemu ovisi o događanjima u europskim institucijama, ali uglavnom nas zanimaju regionalne priče. Tako smo pratili pregovore na relaciji Kosovo-Srbija, ulazak Hrvatske u EU, pregovore oko Ljubljanske banke i općenito proces proširenja Unije na zapadni Balkan. Urednike je zanimala i situacija u Maliju i francuska participacija u obuci malijske vojske, pa je i to bila jedna od tema kojom smo se bavili. Meni je najzanimljivije bilo pratiti izvanredni summit Europskog vijeća na kojem su šefovi država članica uz mnoga međusobna neslaganja uspjeli dogovoriti 7-godišnji budžet", prepričala nam je Ana.

Tijekom svog radnog dana uglavnom istražuje aktualne teme koje moraju pratiti i dogovara sugovornika za priloge, a u tom procesu puno uči i od svoje mentorice, novinarke Katarine Drlje, koja posjeduje bogato novinarsko iskustvo. "Tako da moj radni dan, i kada možda više nemam konkretnih radnih zadataka, završava tek kad Katarina odradi posljednje live javljanje. Osim toga, novinarstvo je profesija u kojoj uvijek nešto iskrsne u posljednji tren, tako da sam nerijetko bila od pomoći samo nekoliko trenutaka od uključenja uživo."

Zanimalo nas je i kako Ana, kao buduća novinarka, tumači razlike u načinu rada na hrvatskim medijima i Al Jazeeri, te gdje se vidi u budućnosti.

"Ono što razlikuje rad na Al Jazeeri od rada u drugim, prije svega hrvatskim medijima, jest činjenica da je publika koja prati Al Jazeeru različita i dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije u kojima su dnevne teme i informacije različite, pa kad radite priču ne možete tek tako pretpostaviti da je ono što je svima poznato u Hrvatskoj, poznato i gledateljima u BiH ili na primjer Srbiji. Također, odnosi između zemalja zapadnog Balkana u mnogim su područjima delikatni, još uvijek neriješeni, pa nemaju svi gledatelji iste ili slične stavove o, prvenstveno, političkim temama. Neki su stavovi baš suprotni i ono što je prihvatljivo jednom dijelu gledatelja potpuno je neprihvatljivo nekom drugom. Na sve to treba misliti kada se radi priča, a da se niti u jednom trenutku ne zanemari novinarstvo i njegova javna uloga i svrha. To ponekad zna biti zahtjevno, ali je u profesionalnom smislu ujedno i veliki izazov."

"Što se tiče budućnosti, politika je uvijek bila moja ljubav i to je područje u kojem sam se našla i u kojem se želim razvijati. Posebno me zanima vanjska politika i to ponajviše događanja u regiji (BiH, Srbija, Kosovo, Albanija, Makedonija) te situacija na Bliskom istoku."

Ana nam je za kraj dodala kako je kroz novinarsku praksu u glavnom gradu EU, utvrdila sva teoretska znanja koja je stekla na predavanjima, a posebno na predmetu Pravo Europske unije, te da je za buduće novinare vrlo korisno iskustvo posjetiti Bruxelles i vidjeti kako EU funkcionira, na koji se način donose odluke, itd.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Ana Mlinarić
 
Datum objave: 1.3.2013.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, bruxelles, erasmus, studij-Novinarstva, Novinarstvo, Ana-Mlinarić, Erasmus-međunarodna-praksa, Al-Jazeera, studentica-Ana-Mlinarić-na-praksi-u-Al-Jazeeri, međunarodna-praksa, praksa-u-Bruxellesu, Mlinarić
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh