University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Ekskluzivno - intervju s predsjednikom Upravnog vijeća

Predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta VERN', g. Branko Štefanović i pomoćnik izvršnog direktora za marketing i korporativne komunikacije, g. Ivo Ivančić, boravili su po drugi put ove godine u višednevnom posjetu Bruxellesu učvrščujući nedavno uspostavljene veze u samom srcu EU. Imali su čitav niz razgovora s različitim obrazovnim, gospodarskim i političkim subjektima, koji će uvelike pozitivno oblikovati VERN'ovu budućnost u europskom akademskom okruženju.

Taj posjet dobiva posebno na značenju sada nakon što su započeli pregovori RH i EU.

Ekskluzivno saznajemo o čemu je riječ iz razgovora s gospodinom Brankom Štefanovićem.

______________________________________________________________________________

 

Gospodine Štefanoviću, koji je bio izravan povod Vašem putovanju u Bruxelles?

: Nastavak razgovora i definiranje odredbi ugovora o suradnji s United Business Institutes – Int. (UBI), jednim od vodećih briselskih poslovnih visokih učilišta, na kreiranju zajedničkih diplomskih studija. Pripremljen je ugovor o suradnji, a njegovo se potpisivanje očekuje prigodom dolaska visoke delegacije UBI-a na VERN' 17. listopada, na svečani početak nastave specijalističkih diplomskih studija.

Želim naglasiti činjenicu kako je ovo prvi međunarodni ugovor na tržišnoj osnovi između VERN'a i jedne ugledne europske poslovne škole, smještene u samom središtu EU-a, Bruxellesu, da simbolika bude jača - samo dvjesto metara od Europskog parlamenta.

To je dakle bio neposredan povod našeg posjeta, ali u širem kontekstu on se uklapa u naš plan da spremni dočekamo ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU, i to na način da se VERN' potpuno udomaći na tom terenu.

Nakon uspješno odrađenog Tempusa i projektnog povezivanja sa Sveučilištem Vaasa iz Finske, zemlje s najkompetentnijim gospodarstvom na svijetu i jednim od najbolje organiziranih obrazovnih sustava u Europi, želimo se afirmirati u samom središtu EU. Čak i prije nego se taj povjesni događaj ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU ostvari, ime VERN'a mora u Bruxellesu biti dobro poznato u relevantnim europskim institucijama.

 

Možete li nam reći nešto više o suradnji s UBI?

: UBI je poslovno visoko učilište koje provodi stručne prijediplomske (BA), diplomske (MA/MBA) i poslijediplomske (DBA) doktorske studije i koje je po strukturi, programu i metodici izvođenja nastave vrlo slično VERN'u. Njihovi MBA studiji po nekim su kriterijima među TOP 10 europskih MBA programa.

Naša suradnja će se, za sada, odvijati na diplomskoj (magistarskoj) razini, što znači da će onim polaznicima VERN'ovih specijalističkih diplomskih studija, koji to žele i voljni su to platiti, biti omogućeno slušanje i polaganje ciljanih kolegija UBI-a u Zagrebu i Bruxellesu, kako bi proširili svoje znanje i stekli dragocjeno međunarodno iskustvo. U druge detalje za sada ne bih ulazio.

Suradnja VERN' – UBI bit će prezentirana na svečanom početku nastave specijalističkih diplomskih studija 17. listopada. Ovom prilikom pozivam sve polaznike VERN'ovih specijalističkih studija da dođu na Prvi dan i iz prve ruke čuju o čemu je zapravo riječ.

U razgovorima je najavljena i obostrana volja da suradnju uskoro proširimo i na DBA, odnosno doktorske poslovne stručne studije. Time bismo u potpunosti popunili vertikalu i osigurali našim studentima da na VERN'u odrade sve stupnjeve stručne visoke naobrazbe od BA do Dr.

 

S kim ste još obavili razgovore i jesu li oni bili jednako uspješni?

: Posebno je ugodna bila radna večera s gospođom Doris Pack, koordinatoricom Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta, koja je s velikim interesom pratila što se događalo u Hrvatskoj na planu visokog obrazovanja i usklađivanja sustava s Bolonjskim procesom posljednjih mjeseci. Gospođa Pack nam je oduševljeno čestitala na dobivanju pet dopusnica i zaželjela nam puno uspjeha u daljnjem radu.

Također, prihvatila je naš poziv i najavila svoj 3. dolazak na promociju VERN'ovih bakalaureusa koja će se održati 24. ožujka 2006. To nam jako godi, jer kad koordinatorica Europskog parlamenta za obrazovanje i kulturu 3 puta podijeli diplome studentima nekog visokog učilišta i to izvan EU, onda to znači da to visoko učilište ima određeni status u EU.

 

Ovo su zaista lijepe vijesti. Pretpostavljamo da ste posjetili i hrvatska diplomatska predstavništva u Bruxellesu?

: Tako je. Hrvatska ima novog šefa Misije i veleposlanika pri EU gospodina Branka Baričevića koji nas je, sa svojim najbližim suradnicima, primio na razgovor. Zadržali smo se s gospodinom veleposlanikom u jednom ugodnom i konstruktivnom razgovoru te smo dogovorili da ćemo ga izvještavati o svim našim aktivnostima na proširenju suradnje u okviru EU, a on je obećao punu potporu našim nastojanjima da se usidrimo u samom centru EU..

Pored razgovora u Misiji RH pri EU, primila nas je i veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji gospođa Ljerka Alajbeg koju smo također izvjestili o suradnji VERN' – UBI. Hrvatsko Veleposlanstvo na čelu s veleposlanicom Alajbeg obećalo nam je punu potporu u izgradnji suradničke mreže u Bruxellesu.

Posebno je konstruktivan bio sastanak s direktoricom Ureda Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu Dragicom Martinović na kojem nas je gospođa Martinović izvjestila o aktualnom stanju i pripremi nekih potencijalno, za VERN', korisnih gospodarskih aktivnosti u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Ovo putovanje ujedno je bilo i predstavljanje našeg novog odjela za međunarodnu suradnju koji će od ove akademske godine voditi g. Ivo Ivančić.

 

Ima li još nešto zanimljivo s vašeg puta u središte EU?


: Ima. Koga god bi spomenuli naši sugovornici iz hrvatskih veleposlanstava i komore i preporučili ga kao mogućeg predavača na našim studijima, naš odgovor bi bio: hvala na preporuci, ali on/ona već predaje kod nas.

______________________________________________________________________________

 

 
Datum objave: 7.10.2005.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, Branko-Štefanović
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh