University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Poslovni potencijal na ruskom tržištu

Na VERN'u održan panel "Poslovanje u Rusiji, prilika za hrvatske tvrtke"

Na VERN'u je 11. svibnja održana panel rasprava pod nazivom "Poslovanje u Rusiji, prilika za hrvatske tvrtke". Posjetiteljima su temu prezentirali Darko Delač, predstojnik katedre Ekonomije i marketinga i profesor na VERN'u, Vladimir Franković, poslovni menadžer u Holcimu koji već duže vrijeme živi i radi u Moskvi, te Mladen Pejnović, direktor Plinare Zagreb s bogatim radnim iskustvom iz Rusije.

Prezenteri su se složili da Rusija predstavlja veliko potencijalno tržište za hrvatske proizvode i tvrtke. "Hrvatska je sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća u Rusiju izvozila robe u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, što bi prema današnjim vrijednostima iznosilo između 5 i 7 milijardi. Ipak, naš izvoz u Rusiju danas je na razini od oko 200 do 250 milijuna dolara", istaknuo je profesor Delač.

Naglašeno je da Rusija pripada zemljama BRIC-a što dovoljno govori o njezinom potencijalu, ali i trenutnim ekonomskim pokazateljima, pa svi naši napori možda ne bi trebali biti usmjereni isključivo prema zemljama EU. Rusija ima treće po veličini devizne rezerve u svijetu, nezaposlenost na razini od samo 7,5 posto, potrebu za razvojem infrastrukture i što je možda najvažnije, proizvodi s ovih prostora su nekada imali potrošače na ruskom tržištu.

"Međutim, naša javnost na Rusku federaciju uglavnom i dalje ima sovjetski pogled, a potrebno je naglasiti da Rusija nije SSSR. Zemlja i gospodarstvo su se razvili, na tržištu vladaju velike kompanije u čijem menadžmentu sjede najbolji strani stručnjaci, a tržište rada je vrlo dinamično", objasnio je Mladen Pejnović.

Poslovni subjekti koji žele uspješno poslovati u Rusiji, moraju se znati donekle prilagoditi tamošnjim uvjetima, poznavati jezik, kulturu i društvene razlike. Rusko tržište je vrlo dinamično i vjerojatno najuzbudljivije na svijetu, jer se kretanja ne mogu predvidjeti, što zahtjeva izrazitu fleksibilnost, objasnio je Vladimir Franković.

U panel raspravi su sudjelovali i izaslanici Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Georgij Mirzojan te Sergey Suslov. Sudionici su zaključili kako je neophodno jačati međusobnu razmjenu i suradnju, budući da se tvrtkama otvaraju brojne mogućnosti na području građevinarstva, turizma, brodogradnje, te drvne i prehrambene industrije.

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 11.5.2011.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, darko-delač, vladimir-franković, rusko-tržište, panel, tvrtke, mladen-Pejnovi
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh