University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Intervju: Ozren Jureković –Pokrenuli smo trend okrupnjavanja u privatnom visokom školstvu

Ozren Jureković, glavni direktor veleučilišta 'Vern'

Glavni direktor Vern'a govori o prvom slučaju preuzimanja u visokoškolskom sektoru. Smatra da je 28 privatnih, mahom poslovnih visokih škola, u Hrvatskoj previše te da će Vern'ova akvizicija ZSM-a biti početak okrupnjavanja.

razgovarala: Tatjana Brebrić
tatjana.brebric@liderpress.hr

Akvizicija jedne poslovne škole od strane privatnog veleučilišta svakako je novost u Hrvatskoj, a kad se ona dogodi usred globalne gospodarske krize, može se slobodno reći da plijeni pozornost. Što za Vern' znači preuzimanje Zagrebačke škole za menadžment i što bi se još sve moglo događati na tržištu privatnoga visokoškolskog obrazovanja u sljedećem razdoblju u razgovoru za Lider otkriva Ozren Jureković, glavni direktor veleučilišta Vern'.

Prije nekoliko dana potpisali ste ugovor o akviziciji Zagrebačke škole za menadžment, kolika je vrijednost tog preuzimanja?
- Taj je podatak poslovna tajna, pa vam ga ne mogu reći.

Možete li onda reći koliko se dugo pripremala ta akvizicija i je li Zagrebačka škola za menadžment od početka u planu kao meta preuzimanja ili je to kasnije dogovoreno?
- Ne bih je nazvao metom. Prva ideja stara je dvije godine, a konkretni razgovori vodili su se od ljeta 2008. pa do siječnja 2009. Taj proces namjerno zovem razgovori, a ne pregovori jer je atmosfera od početka bila prijateljska i usmjerena postizanju zajedničkih ciljeva. U proces smo krenuli sukladno našim strateškim planovima i s time povezanim ciljevima, a ZSM je bio logičan izbor zbog visoke razine očekivane sinergije, kompatibilnosti naših sustava te zbog područja u kojem je ZSM tržišni lider - turizma. Možda je zanimljivo reći da je to prvi slučaj preuzimanja u visokoškolskom sektoru te je zbog toga proces prema mnogočemu bio pionirski, ali kao što sam već spomenuo, tekao je glatko prije svega zbog otvorenosti i korektnosti oba partnera u procesu.

Spominjali ste da tu akviziciju vidite kao početak konsolidacije tržišta privatnoga visokog školstva?
- Koliko je nama poznato, na tržištu danas djeluje 28 privatnih, mahom poslovnih visokih škola, od kojih su neke relativno male prema broju studenata. Vjerujemo da će ta akvizicija biti početak okrupnjavanja i da će taj trend u sljedećih nekoliko godina uzimati sve više maha. Tako mnogo škola za malo tržište poput hrvatskog nije realno te nosi niz rizika i teškoća. Zbog toga mislim da će proces koji smo pokrenuli postati trend koji bi na kraju trebao rezultirati manjim brojem većih i snažnijih ustanova. Razgovarajući s nekim prijateljskim visokim školama, došao sam do zaključka da i drugi to vide i kreću u tom smjeru.

U kojem roku očekujete da će se to početi događati?
- Sljedećih nekoliko godina moglo bi biti vrlo uzbudljivo na polju privatnoga visokog obrazovanja.

Ima li u tom slučaju tržište uopće potencijala za rast?
- Da, jer raste vrlo brzo. Ne bi se toliko škola otvaralo da nisu svi u tome vidjeli svoju priliku. Kad smo mi počeli, bili smo jedina privatna visoka poslovna škola i upisivali smo 350 studenata na prvu godinu. Sad ih se u našem cjenovnom razredu na nekoliko visokih škola upisuje 1.200. Tržište se povećalo skoro četiri puta u osam godina.

Ipak, nije li vrijeme za takav potez nepogodno - većina tvrtki reže troškove i gleda kako da smanji broj radnika, a vi se širite?
- Ne možemo čekati da kriza prođe da bismo radili na razvoju. Mislimo da je upravo sad pravo vrijeme. Ovim preuzimanjem Vern' zauzima približno 50 posto tržišnog udjela na tržištu privatnoga poslovnog obrazovanja koje je u našoj cjenovnoj kategoriji, odnosno koje je potpuno privatno i ne prima nikakve subvencije.

Hoće li proces udruživanja biti problematičan?
- Udruživanje će ići vrlo polako i pažljivo, pogotovo zato što je riječ o akademskim institucijama koje rade u ciklusima od tri godine. Proces će tako trajati najmanje tri godine te očekujemo da će teći glatko kao što je tekao i proces dogovaranja akvizicije.

Što će u tom slučaju biti najbrže vidljiv rezultat akvizicije?
- Od prvog dana bit će vidljive koristi za sve studente i nastavnike jer će se za sve otvoriti potpuno nove mogućnosti, od studijskih putovanja, stručnih konferencija, bogatijeg izbora izbornih predmeta i slično. Prvi konkretni poslovni koraci vidljivi izvan grupacije bit će vezani uz brendiranje i promociju ZSM-a kao dijela Vern’ove grupacije.

Što je sljedeći korak, planirate li i ujedinjenje u jedinstvenom prostoru?
- Vrlo intenzivno radimo na prostornom objedinjavanju. Upravo uređujemo novih 800 metara kvadratnih vrhunskog prostora u Importanne galeriji. S tim prostorom ukupno ćemo raspolagati s više od 4.500 metara kvadratnih kvalitetnog prostora na četiri lokacije. Da bismo zadovoljili planove rasta i kvalitete, u sljedećih godinu dana planiramo imati ukupno šest tisuća metara kvadratnih na dvije lokacije te su naši napori usmjereni na realizaciju toga cilja.

Jeste li zadovoljni zatečenim stanjem nakon akvizicije?
- Vrlo smo zadovoljni. Pravno i financijsko dubinsko snimanje dalo je sliku kvalitetne, dobro vođene i organizirane ustanove. U procesu zajedničkog rada očekujemo obostrane koristi jer namjeravamo primjenjivati najbolje prakse iz svakoga poslovnog sustava.

Ostaje li u projektu Uprava Zagrebačke škole za menadžment?
- Osnivači ZSM-a dosad su radili jako dobar posao te na njih računamo u svim fazama razvoja. Uostalom, preuzeli smo 80 posto osnivačkih prava, dok oni sada imaju 20 posto pa vjerujem da su na vrlo konkretan način motivirani da i dalje aktivno sudjeluju u svim segmentima rada i razvoja.

Što dalje, kakvi su dugoročni planovi, planirate li možda i neki nastavak u vašoj studijskoj vertikali?
- Trenutačno u Hrvatskoj stručna vertikala završava nakon dva stupnja: prijediplomske razine (prvostupnik) te diplomske (stručni specijalist), ali vani se razvija i sljedeća stepenica. Vjerujem da će se i kod nas vrlo brzo prepoznati korist od takvog razvoja, a mi ćemo to dočekati spremni.

Vern' se kao parter pridružio u Liderov projekt Adria Business foruma, na koji ove godine dolazi Michael Porter. Koja je bila vaša motivacija za sudjelovanje u takvom projektu?
- To je vrlo logična suradnja s obzirom na to da i sami često dovodimo ugledne gostujuće predavače koji našim studentima iz prve ruke donose vrijedna znanja i informacije iz globalnoga poslovnog svijeta. Michael Porter je neupitni autoritet i vjerujemo da je riječ o poslovnom forumu godine. Zato mi je veliko zadovoljstvo objaviti da smo u sklopu partnerstva za naše studente, alumnije i predavače osigurali i brojne kotizacije koje će imati prilike iskoristiti prema iznimno povoljnim uvjetima.

Prva poslovna operacija financirana kreditom
Kvaliteta Vern'ove akvizicije potvrđena je povjerenjem poslovne banke

Rekli ste da ćete zadržati sve zaposlene?
- Obje ustanove vrlo se stabilno razvijaju i rastu te je potreba za kvalitetnim ljudima konstanta. Zato sa sigurnošću mogu reći da broj zaposlenih u nadolazećem razdoblju može samo rasti. Konkretno, Veleučilište Vern' svake godine povećava broj zaposlenih između pet i 10 posto, a na ZSM-u očekujem slične trendove.

Nije vas strah efekta krize i toga da bi najesen moglo biti manje upisanih studenata, što bi vas ipak prisililo na otkaze?
- Zbog očekivanog pada standarda mogući su neki manji i kratkoročni poremećaji u tržišnom opsegu u području privatnoga poslovnog obrazovanja, ali znamo da je potreba za profilom naših završenih studenata na tržištu rada u stalnom porastu te smo u tom smislu optimisti. Osim toga, kao poslovno veleučilište vodimo vrlo odgovornu poslovnu politiku usklađujući rast i razvoj s realnim mogućnostima i okolnostima. Naša je pozicija vrlo stabilna te se dosad nismo opterećivali kreditima. Ta akvizicija je doduše financirana iz jednog, ali činjenica da je jedna jaka poslovna banka prepoznala i podržala tu poslovnu operaciju u sadašnjem trenutku sama za sebe govori o kvaliteti operacije, ali i o našoj poslovnoj poziciji.

Koliko će sada studenata i profesora grupacija imati?
- Kao grupacija imat ćemo gotovo dvije tisuće studenata. Točnije 1.800 aktivnih studenata, a ako brojimo i apsolvente, onda je to blizu 2.500. Uz to grupacija će imati 80-te stalno zaposlenih te 250 profesora. Sve brojke stavljaju nas u kategoriju 10-ak posto najvećih visokoškolskih grupacija u Hrvatskoj, ne među privatnim, nego općenito.

 
Datum objave: 10.3.2009.
 
Ključne riječi: VERN, ozren-jurekovic, glavni-direktor-veleucilista-vern
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh