University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Medijske najave i odjeci
Nova TV, Emisija 'Novac', 05.10.2008., 09:10 h

Datum: 05.10.2008.

Država: Hrvatska
Izvor: Nova TV
Emisija: Novac
Prilog: VERN
Trajanje: 3 minute i 55 sekundi
Termin: 09:10h


Nova TV, 05.10.2008., 09:10 h

 

Novinarka (Jastra Ilić): Poštovani gledatelji, dobar vam dan i dobro došli u još jedno izdanje poslovnog magazina "Novac". Kao i svakog tjedna, donosimo vam nove priče vezane uz gospodarstvo i poslovni svijet, a evo što možete pogledati u današnjoj emisiji.
....
Novinarka (Jastra Ilić): Je li upitna budućnost Svjetske trgovinske organizacije?
...
Novinarka (Jastra Ilić): Prije dva mjeseca pregovori o međunarodnoj liberalizaciji trgovine po četvrti puta doživjeli su neuspjeh. Ponovno odgađanje pregovora otvorilo je brojna pitanja, no jednako tako prema mišljenju pojedinih analitičara, upitna je postala i budućnost Svjetske trgovinske organizacije.
Novinarka (Jastra Ilić): Svjet kao globalno tržište bez ikakvih ponovno se pokazao kao utopistički plan najjačih ekonomskih sila. Prije dva mjeseca po četvrti puta su propali pregovori o međunarodnoj liberalizaciji trgovine, tema koja je aktualna već osam godina. I dok WTO skuplja snagu za novu trgovinsku rundu, postavlja se pitanje što će se dogoditi dalje. Dovodi li osam godina neslaganja u pitanje budućnost Svjetske trgovinske organizacije?
Dražen Kalogjera (privatno veleučilište "VERN"): Ja smatram da usporavanje i jedno odgađanje ne znači obustavu, nego samo jedno prestrojavanje da bi se taj proces nastavio bržim ili manjim tempom. (....) Unatoč svega toga, je li, i globalizacija i te supranacionalne integracije funkcioniraju kako funkcioniraju jer tu su ogromni interesi u igri, ali to je neizbježno i to je nezaustavljivo.
Novinarka (Jastra Ilić): Padanje nacionalnih i institucionalnih barijera te otvaranje prema svijetu ireverzibilan je trend. Ipak, sve boljke i nedostaci međunarodne liberalizacije trgovine od početka su bili poznati. Propast četvrtog pokušaja pregovora tako se vrlo lako mogao predvidjeti.
Slavko Kulić (Ekonomski institut): Znači, imamo dva problema. Problem protekcionizma kojima se industrijske zemlje štite od jeftinih proizvoda od uvoza iz zemalja u razvoju i zapravo liberalizma koji ide prema zamljama u razvoju koje zapravo ne mogu sebe zaštititi i svoje proizvode.
Novinarka (Jastra Ilić): Liberalizacija trgovine odvija se navodno u interesu zemalja u razvoju. Tako barem tvrde svjetske velesile, no iza kulisa odvija se jedan tipično neoliberalno-kapitalistički scenarij u kojem zarada diktira svaki proces. Kulić tvrdi kako je u pozadini propalih pregovora isključivo žaljenje zbog izgubljenih sto trideset milijardi koje su trgovinske velesile mogle dobiti ukidanjem carina. Ovoga su puta u obranu siromašnih stale Kina i Indija, no upravo zbog tog žala industrijske zemlje neće tako lako odustati od svog zahtjeva.
Slavko Kulić (Ekonomski institut): Mislim da će tu biti jedna polarizacija koja će privremeno zaustaviti taj proces tog liberalizma, makar liberalizma koji neće tako lako prolaziti bez pregovora, mučnih pregovora sa zemljama u razvoju.
Novinarka (Jastra Ilić): Ipak, Kalogjera tvrdi da ako netko usporava pregovore o liberalizaciji trgovine, to znači da jednostavno nije dobro pripremljen. Jedino se boljim radom gospodarstvo može othrvati najkonkurentnijim europskim zemljama te u konačnici ući u proces globalizacije.
Dražen Kalogjera (privatno veleučilište "VERN"): Mikroekonomski, to znači sposobnost poduzetnika, njegovo investiranje, a drugo je sposobnost makroekonomskog sustava da osigura tim poduzetnicima maksimalne makroekonomske uvjete. To znači monetarnu politiku, tečajnu politiku, carinsku politiku, pravni sustav i tako dalje.
Novinarka (Jastra Ilić): U posljednjem pokušaju pregovora o liberalizaciji trgovine Europa se pokazala u jednom novom svjetlu. Trebala je nastupiti jedinstveno kao cjelina, no njezine se članice nisu uspjele međusobno dogovoriti oko ključnih pitanja. Pojedini se analitičari zato s razlogom pitaju: "ako europske zemlje, ali i čitav svijet ne mogu postići dogovor o međusobnoj trgovini, znači li to da će se međunarodni pregovarači u budućnosti još teže sporazumjevati oko globalnih problema?".
Dražen Kalogjera (privatno veleučilište "VERN"): Ne može biti ekonomske integracije i trgovačke integracije a da je ne prate određeni politički okviri, i ti politički okviri se više-manje uspješno prilagođavaju tome.
Slavko Kulić (Ekonomski institut): Ono što mi sociolozi međunarodnih odnosa znamo jest to da je Svjetska trgovinska organizacija ipak najveća multinacionalna kompanija Sjedinjenih američkih država, kao što se Ujedinjene nacije smatraju da je to zapravo ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.
Novinarka (Jastra Ilić): I dok se rezimiraju dojmovi svega što se dogodilo u proteklih osam godina, male zemlje kao što je Hrvatska trebale bi se zapitati postoji li zapravo institucija pregovora u svijetu kojem toliko težimo, ili postoji samo dojam pregovaranja jer zapravo nismo osvijestili svoju stvarnost niti europsku u koju idemo kao nekakvim ciljem. No, kroz ta ista vrata ulazi i vrlo suptilni protekcionizam zapadnih zemalja, a granice nas zapravo čuvaju od svijeta u kojem vlada pravo jačeg.

 
Ključne riječi: VERN, nova-tv, emisija-novac
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh