University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Medijske najave i odjeci
U EU se živi najbolje na svijetu

Datum: 03.10.2008.

Država: Hrvatska
Naslov: U EU se živi najbolje na svijetu
Izvor: www.net.hr
[LINK]

 

U EU se živi najbolje na svijetu  

Hrvatska želi i vjeruje da može završiti pregovore s EU do kraja sljedeće godine te na kraju ovog ili na početku sljedećeg desetljeća postati punopravna članica Unije, rekao je Jandroković.
"Mi želimo i vjerujemo da možemo završiti pregovore do kraja 2009.", rekao je Jandroković, otvarajući jednodnevnu konferenciju "Hrvatska i EU - što donosi članstvo", organiziranu upravo na dan treće obljetnice početka pregovora Hrvatske s EU-om. Konferenciju su organizirali Veleučilište VERN, Centar za europske studije iz Bruxellesa, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer.
Imamo potporu sadašnjeg francuskog predsjedništva, a vjerujem da ćemo imati i potporu Češke i Švedske, koje u prvoj i drugoj polovici 2009. predsjedavaju Unijom, rekao je šef hrvatske diplomacije.
Dodao je da trenutno postoje pozitivni signali iz Europske komisije i Europskog parlamenta, što nam daje velikih razloga za optimizam pred izvješće o napretku kojega bi EK trebala objaviti početkom studenoga.
O tome hoće li Hrvatska dobiti i datum tehničkog završetka pregovora, od sudionika konferencije, među kojima su bili predstavnici Hrvatske, zemalja članica Unije, Europske komisije i Europskog parlamenta, nije se moglo saznati.
Međutim, oni su dali brojne odgovore na pitanje iz naslova konferencije, "Što donosi članstvo?".
Gospodarski rast, mir, sigurnost i stabilnost, pristup sredstvima iz izdašnih fondova Europske unije, mobilnost ljudi u procesu obrazovanja, bolje poslovne mogućnosti i porast izravnih stranih ulaganja, ravnoteža prava i obveza, te sudjelovanje u donošenju odluka - što sve u konačnici vodi u bolji životni standard građana.
Stoga je ministar Jandroković kazao da optužbe da vlada ima "euroatlantsku opsesiju" mogu stajati jedino ako ta opsesija znači zalaganje za upravo te koristi kojoj će Hrvatskoj donijeti članstvo.
"Prosječan čovjek u zemlji članici EU sasvim sigurno živi najbolje na svijetu", naglasio je Jandroković.
Pritom je rekao da je ključ uspjeha kvalitetna priprema za članstvo da bi zemlja mogla maksimalizirati njezine koristi, jer reforme koje čini ne čini zbog Bruxellesa nego zbog sebe same.
Zato je Vlada odlučna provesti i najteže reforme, a to su, kako su se složili svi sudionici, među kojima su bili i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, francuski veleposlanik u RH Francois Saint-Paul, zamjenik generalnog direktora u Općoj upravi EK za proširenje Jan Truszczynski, šef delegacije EK u Hrvatskoj Vincent Degert, te zastupnica u EP i predsjednica izaslanstva za jugoistočnu Europu Doris Pack, one koje se tiču pravosuđa, borbe protiv korupcije i restrukturiranja brodogradnje.

 
Ključne riječi: VERN, EU
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh