University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Medijske najave i odjeci
www.javno.hr - Brodogradnja i pravosuđe i dalje najveći izazovi

Objavljeno: www.javno.hr, 19.11.2008.

 

Brodogradnja i pravosuđe i dalje najveći izazovi

Vincent Degert predstavio je Izvješće Europske Komisije o napretku Hrvatske akademskoj zajednici na javnoj raspravi u srijedu u Zagrebu.

Autor: Ir.K.

U Zagrebu je održana javna tribina za akademsku zajednicu o novom izvješću Europske Komisije o napretku Hrvatske u procesu pridruživanja EU.
Na tribini, u organizaciji Veleučilišta VERN' i Sveučilišta u Zagrebu, Vincent Degert je Izvješće Europske komisije ocijenio kao objektivno, činjenično utemeljeno i ohrabrujuće za hrvatske eurointegracijske ambicije. U svome izlaganju ocrtao je opći okvir trenutnog stanja pregovaračkog procesa, pobrojavši precizno poglavlja u kojima je ostvaren zadovoljavajući napredak, ali i ona oko kojih je potrebno još puno toga napraviti.
U raspravi sa studentima i profesorima pored Degerta sudjelovali su prof. dr. Vlatko Cvrtila, dekan Fakulteta političkih znanosti i donedavni savjetnik Predsjednika RH za obranu, dr. Žarko Primorac, regionalni direktor konzultantske kuće Deloitte, prof. dr. Siniša Rodin s Pravnog fakulteta, vrsni poznavatelj europskog prava, Igor Sokolar, ispred Studentskog zbora Pravnog fakulteta te mr. Natko Vlahović s Veleučilišta VERN', ujedno i licencirani lobist pri Europskom parlamentu.
Raspravljalo se o korupciji i stanju u pravosuđu, sudbini hrvatske brodogradnje, borbi protiv organiziranog kriminala, utjecaja svjetske gospodarske krize na eurointegracijske procese, te o izglednosti najavljenog datuma okončanja pregovora i realnosti vremenskih projekcija ulaska u EU.
- Stižu nas stvari koje smo trebali napraviti prije 10 godina, a ne sada u doba krize. Restrukturiranje brodogradilišta u godinu dana u ovako nepovoljnim uvjetima najvjerojatnije će dovesti do vrlo teških posljedica po ovu gotovo jedinu preostalu hrvatsku industrijsku granu od svjetskog značaja- rekao je Dr. Žarko Primorac, te je istaknuo kako će zbog svjetske ekonomske krize trošak pridruživanja EU za Hrvatsku biti osjetno veći nego što je bio sa zemlje koje su postale članice u posljednja dva kruga proširenja.
Prof. dr. Vlatko Cvrtila smatra da je Hrvatska do sada podvrgnuta najstrožim kriterijima za pridruživanje EU od svih zemalja koje su imale slične aspiracije, te je dodao kako dobar dio za to snosimo mi sami, ali kako je nakon ulaska zemalja poput Bugarske i Rumunjske Hrvatska dobila dodatne kriterije koje mora ispuniti. - Mi stalno s EU komuniciramo u nekakvoj krizi. U takvom stanju nema vremena za promišljene odluke i sustavan pristup kakav nam je potreban – rekao je Cvrtila.
O izglednosti najavljenog datuma okončanja pregovora i realnosti vremenskih projekcija ulaska u EU prof. dr. Siniša Rodin je rekao kako ''Hrvatska tek nakon toga ulazi u novi ciklus uvjetovanja... jer ako u rokovima dogovorenim kroz pregovarački proces ne ispunimo dogovoreno, svaka od članica EU može blokirati naš pristup''.

 
Ključne riječi: VERN, javna-tribina
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh