University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Međunarodna suradnja
Jezične pripreme studenata prije odlaska u inozemstvo

Pomoću mrežne jezične potpore (Online Linguistic Support - OLS) pruža se potpora sudionicima mobilnosti u okviru programa Erasmus+ u učenju jezika. OLS nudi sudionicima aktivnosti dugoročne mobilnosti u okviru programa Erasmus+ mogućnost procjene svojih vještina stranog(ih) jezika kojim će se koristiti dok studiraju, rade ili volontiraju u inozemstvu. Pored toga, odabrani sudionici mogu pratiti jezični tečaj na internetu kako bi poboljšali svoju jezičnu kompetenciju.

Jezična procjena pomoću OLS-a obvezna je za sve sudionike koji sudjeluju u aktivnostima mobilnosti u okviru programa Erasmus+ najmanje dva mjeseca (studiji, stručne prakse/ volontiranje u aktivnostima Europske volonterske službe - EVS), čiji je glavni jezik  nastave, rada ili volontiranja (iznimka su izvorni govornici).

Sudionici u aktivnostima mobilnosti u okviru programa Erasmus+ moraju obaviti jezičnu procjenu dva puta — prije mobilnosti i na kraju mobilnosti — u svrhu praćenja njihovog napretka vezanog uz znanje jezika mobilnosti.

Mrežnom procjenom procjenjuju se jezične vještine sudionika – slušanje, čitanje i pisanje – prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike (Common European Framework of Reference for Languages - (CEFR).

Sudionici moraju završiti prvu jezičnu procjenu prije aktivnosti mobilnosti u svrhu procjene njihovih jezičnih kompetencija. Za studente visokih učilišta, jezična procjena pomoću OLS-a prije odlaska preduvjet je za mobilnost, osim u propisno opravdanim slučajevima. Rezultati jezične procjene neće spriječiti sudionike da sudjeluju u programu mobilnosti, ali ih ustanove pošiljatelji/organizacije koordinatori mogu koristiti za utvrđivanje sudionika kojima je jezična potpora najpotrebnija

Na temelju svojeg znanja jezika, sudionici mogu imati priliku pristupiti platformi OLS-a za učenje kako bi dobili pristup jezičnom tečaju na internetu prije i tijekom svog razdoblja mobilnosti. To bi trebalo biti utvrđeno između učenika i ustanove/organizacije zadužene za njihov odabir.

Na kraju razdoblja mobilnosti, sudionike će se zamoliti da polažu drugu procjenu kako bi se procijenio napredak koji su ostvarili.

 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh