University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Gostujuće predavanje

Bivši predsjednik Stjepan Mesić na VERN'u održao gostujuće predavanje o ekonomskoj diplomaciji

U okviru nastave na preddiplomskim studijima Novinarstva te Odnosa s javnošću i studija medija, na VERN'u je gostovao bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je za studente održao predavanje na temu „Kako sam vodio ekonomsku diplomaciju Hrvatske (2000.-2010.) i kako je vodim sada“.

Svrha ovog predavanja bila je približiti studentima ulogu predsjednika države, za vrijeme, ali i nakon mandata, u stvaranju diplomatskih odnosa za razvoj ekonomije.

Mesić je istaknuo da je u njegovom mandatu bilo onih koji se nisu slagali s njegovom politikom i pokušajima da ponovno uspostavi odnose sa zemljama Pokreta nesvrstanih, ali i sa zemljama poput Rusije, Turske, Kine, Indije, itd. Podsjetio je također da su se Hrvatska i Češka natjecale za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti, a mjesto je pripalo Hrvatskoj jer je dobila glasove upravo zemalja Pokreta nesvrstanih.

Osvrćući se na napetosti sa Slovenijom oko Piranskog zaljeva, rekao je da veze među državama ne mogu uvijek biti stabilne te ih je potrebno njegovati, te je kao primjer istaknuo kako je to riješila Jadranka Kosor za vrijeme svog premijerskog mandata.

Osim toga, izdvojio je i nekoliko uspjeha gospodarske diplomacije za vrijeme njegova dva mandata. Među njima je bio posjet Maleziji koji je rezultirao potpisivanjem Ugovora o sprečavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje, kao i rješavanje problema ruskog klirinškog duga, koji je riješio razgovorom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

„Kroz diplomaciju je moguće puno toga napraviti, ali i propustiti. Diplomatska mreža treba informirati nas, ali i druge zemlje treba informirati o tome što je naše gospodarstvo sposobno napraviti“, naglasio je.

Upitan da komentira terorističke napade u Parizu i val izbjeglica koji je preplavio Europu, Mesić je rekao da ne treba dizati ograde nego problem riješiti u Siriji gdje je i nastao. 

„Al Qaida je naoružana da se Rusi maknu iz Afganistana, ali Al Qaida nije rušila države već režime. Islamska država ruši države i stvara kalifat. To je opasno za sve i ljudi to počinju shvaćati. Islamska država mijenja sliku svijeta“, zaključio je Stjepan Mesić. 

(surađivala: Maja Alivojvodić)

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 16.11.2015.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: ekonomija, gostujuće-predavanje, Stjepan-Mesić, gospodarstvo, diplomacija, politika, ekonomska-diplomacija
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh