University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Znanstveno napredovanje

Čestitamo prof. Maji Kolegi na obrani specijalističkog magistarskog rada

Zamjenica predstojnice i profesorica na VERN'ovoj katedri Psihologije i komunikacija, Maja Kolega uspješno je obranila specijalistički magistarski rad na temu "Zadovoljstvo poslom, profesionalno sagorijevanje i potreba za supervizijom školskih psiholog(inj)a", na poslijediplomskom studiju Supervizija u psihosocijalnom radu, na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Prof. Kolega time je promovirana u akademski stupanj sveučilišne specijalistice supervizije socijalnog rada iz polja socijalnih djelatnosti (društvene znanosti) – univ.spec.act.soc.

Čestitamo prof. Maji Kolegi!

- Sažetak specijalističkog rada -

Cilj istraživanja bio je utvrditi stupanj zadovoljstva poslom i profesionalnog sagorijevanja školskih psiholog(inj)a u Hrvatskoj te njihovo iskustvo i potrebu za supervizijom. U istraživanju je sudjelovalo 149 školskih psiholog(inj)a. Rezultati pokazuju kako su sudionici/e uglavnom zadovoljni svojim poslom. 66% je zadovoljno ili vrlo zadovoljno svojim poslom, a samo 7% je nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno. Glavni izvor zadovoljstva im je direktan rad s djecom, a najveći izvor nezadovoljstva međuljudski odnosi. Rezultati na Maslachinom upitniku profesionalnog sagorijevanja pokazuju srednju razinu emocionalne iscrpljenosti i osobnog postignuća, i nisku razinu depersonalizacije. Ipak, 29% sudionica pokazuje visok rezultat sagorijevanja na skali osobnog postignuća, 19% pokazuje visoke rezultate na skali emocionalne iscrpljenosti i 9% na skali depersonalizacije. 70% sudionica procjenjuje visokim svoje znanje o superviziji. Jednako tako, 66% sudionica ima iskustvo s nekim oblikom supervizije, no svega 22% ih je prisustvovalo superviziji namijenjenoj specifično školskim psiholozima. 80% ispitanih psiholog(inj)a procjenjuje visokim svoju potrebu za supervizijom, a svega 5%  smatra kako im supervizija nije potrebna. Između potrebe za supervizijom i profesionalnog sagorijevanja ne postoji značajna povezanost. Jednako tako, ne postoji značajna povezanost niti između potrebe za supervizijom i zadovoljstva poslom. Značajna pozitivna povezanost pronađena je između zadovoljstva poslom i dimenzije osobnog postignuća i negativna povezanost između zadovoljstva poslom i ostalih dimenzija sagorijevanja.

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 12.9.2012.
 
Ključne riječi: VERN, znanstveno-napredovanje, Maja-Kolega
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh