University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
U svijetu oktanskog cirkusa

Intervju s našim kolegom Davorinom Štetnerom, vlasnikom TV prava za Formulu 1

Naš kolega Davorin Štetner, prvu je tvrtku pokrenuo još za vrijeme studija na VERN'u. Tada se bavio web dizajnom, a kasnije je započeo poduzetnički put u svijetu medija. Nakon ovogodišnjeg velikog projekta, on je danas najmlađi vlasnik TV prava za Formulu 1 na svijetu, te direktor Kreator Grupe. Davorin nam je u intervjuu otkrio kako se odlučio prihvatiti tog velikog izazova, kako su tekli pregovori s partnerima, te što mu je Bernie Ecclestone poručio u Mađarskoj.

1. Nedugo nakon što ste upisali VERN', pokrenuli ste svoj prvi posao. Osnovali ste tvrtku Kreator, koja se bavila osmišljavanjem internetskih rješenja i dizajnom. Kako ste se odlučili na poduzetništvo već tada, u studentskim danima?

Iz hobija sam honorarno počeo surađivati s jednom slovenskom tvrtkom kao zastupnik za prodaju web stranica. Nakon nekoliko mjeseci suradnje nisam bio u potpunosti zadovoljan načinom na koji je sve funkcioniralo te sam pojedinim suradnicima predložio osnivanje vlastite tvrtke. Osnivanje obrta Kreator poklopilo se s mojim početkom studiranja na VERN'-u. Zasluge pridajem i poduzetničkoj klimi koja je već tada vladala na Veleučilištu i poticaju prof. Cepanca. Upravo sam među tadašnjim studentima pronašao brojne klijente, a s nekolicinom surađujemo i danas.

2. Nakon Kreatora, vaša poduzetnička priča se širi – pokrećete regionalne novine i nakon toga preuzimate upravljanje lokalnom televizijskom postajom TV PLUS, koja je bila u financijskim poteškoćama?

Oduvijek su me privlačili poslovi koji nisu bili limitirani branšom tj. nisu imali granice. Novine su bile moj prvi ulazak u svijet medija. Smatram da sam u pet godina naučio dosta o pravilima u medijima jer sve funkcionira poprilično isto, i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Upravo su novine bile presudne za moju odluku o preuzimanju TV PLUS-a jer sam smatrao da sam sposoban uhvatiti se u koštac s ogromnim dugovima televizije. Novine i televizija su moja prva "prava" poslovna škola. Naučio sam poslovati s problemima s obzirom na oko 350.000 eura minusa u kojemu je bila televizija kada sam je preuzeo. U Hrvatskoj, nažalost, situacija nije sređena i poduzetnici se neprestano susreću s ogromnim problemima. Naučio sam kontrolirati stres u takvim situacijama jer čovjek uvijek želi najbolje. Ali da biste došli do dobrog razdoblja, jednostavno morate proći kroz ponekad predugo loše i teško razdoblje. Nisam znao gotovo ništa o produkciji pa mi je jedan od prvih poteza bilo učenje snimanja i montiranja. Znanja koja sam usvojio  o radu televizije i danas su mi jako korisna u vođenju projekata. Bitno je uvijek znati dovoljno da vas nitko ne može "vući za nos".

3. Koliko, prema vašem mišljenju, mediji u Hrvatskoj slijede tehnološki razvoj i novitete te se sukladno toma prilagođavaju zahtjevima korisnika?

Većina medija u Hrvatskoj je odavno prošla tranziciju i tržište je po meni napredno i u skladu s vremenom. Konkurencija je velika te se na samome tržištu dobro vidi prirodni tijek događanja – nastajanje novih medija i odumiranje nekonkurentnih. Inovativnošću se nameću strane multinacionalne kompanije koje mnogo ulažu u razvoj i koje su kupile određene medije kod nas. Medij danas ne može biti jak ako funkcionira samo na jednoj platformi.

4. Od ove se godine ističete po još jednom poduzetničkom,  čak i pionirskom pothvatu – kupnji televizijskih prava za utrke Formule 1, stekavši prednost pred nacionalnom televizijom. Kako ste se odlučili na taj pothvat?

Bila je to prilika i izazov kakav se događa jednom u deset godina.  Početkom godine mi je Goran Dijaković, novinar i bivši komentator F1, rekao da HTV neće produžiti ugovor s Formula One Managementom te je predložio da se natječem za prava. Bilo je to kao da mi je netko predložio  da odem na Mjesec ili još i dalje! Odmah sam otputovao u London na sastanak te počeo pregovore. Nakon tri mjeseca svakodnevnih razgovora, izmjena ponuda i velike utrke s Arena sportom, dobio sam prava na tri godine!

5. Što ste korisno naučili iz tog izazova?

Da s Bernijem Ecclestoneom nema šale! Šalim se! Posjedovati prava za jedan od najjačih svjetskih brendova iznimna je povlastica. Kupnja prava Formule 1 otvorila mi je svijet, i to doslovce. U druženjima oko utrka u proteklih pola godine upoznao sam mnoge poslovne ljude s najviše poslovne razine, a na tulumima poslije utrka sklopio sam brojna prijateljstva.  Krenuli su novi poslovi s najjačim medijskim agencijama. Ne mogu reći da sam naučio biti samouvjeren jer sam takav po prirodi. Shvatio sam da je rizik sastavni dio mog života, iako se oni uvelike razlikuju. Jedan je rizik kada ti je u čelo uperena cijev pobunjeničke puške u Obali Bjelokosti, dok je drugi imati milijunske obaveze prema F1. I jedan i drugi pružaju iznimno zadovoljstvo, kao i snagu, kada ih uspješno riješiš!

6. Koliko je planiranja i vremena utrošenu u izradu analize isplativosti tog projekta?

Možda ćete se iznenaditi, ali odgovor je malo ili gotovo ništa. Budući sam ulazio u nešto virtualno, nisam mogao znati ništa dok ne krenem. Skeptični sponzori, televizije i svi ostali… Ne mogu im zamjeriti jer bih možda i sam tako reagirao da mi neki 29-godišnji klinac priča da je kupio prava za Formulu 1. Jednostavno sam slijedio svoju viziju projekta i vodio se osjećajem. Ipak, ovo zvuči lijepo, ali da nisam uspio sada bih bio tek neki naivac na sudu u Engleskoj.

7. Budući da je riječ o zahtjevnim prijenosima, kako ste okupili ekipu za rad?

Moja sama ideja prijenosa F1 bila je dosta komplicirana i do sada neizvedena. U tri i pol godine na TV plusu upoznao sam gotovo sve ključne ljude u hrvatskim medijima te sam mogao brzo reagirati. Predložio sam koncept prijenosa u kojem bi deset televizija prihvaćalo Kreator F1 signal prijenosa i emitiralo program, a mi bismo brinuli o marketingu i produkciji. Bilo je dosta teško i projekt bi se urušio  da u nekim trenucima nisam ostao čvrst. Ekipa je okupljena na brzinu, ali s dosta promišljanja. U ekipi su neki od najvećih stručnjaka za F1 na tržištu, a posljednji potez mi je bio dovođenje Renate Sopek kao voditeljice što se pokazalo odličnim. Ova godina je tek početak, a u sljedećoj se moram dokazati jer više nemam prava na grešku. Tržište Formule 1 je veoma zahtjevno pa ću shodno tome i prilagoditi ekipu za nove izazove.

8. Možemo li reći da je zbog privlačnosti sporta za sve generacije, društvene slojeve i oba spola, spoj sporta, medija i prateće industrije sigurna garancija poslovnog uspjeha?

Nema pravila. Svi sportovi nisu jednako zanimljivi, a sigurne garancije nema čak i kad se radi i o najpopularnijim sportovima. Ukoliko ne radite pametno, vjerojatno nećete uspjeti. Sa sigurnošću mogu reći da me iznimno zanima ovaj spoj i sigurno nastavljam u tome smjeru. Još neću reći da sam uspio s projektom Formule 1 jer godina nije završena, ali na dobrome smo putu da ostvarimo iznimne rezultate već u prvoj godini upravljanja projektom. Na kraju, sigurno treba imati i sreće, ali već je bezbroj puta dokazano da sreću treba i izazvati!

9. Na temelju vašeg dosadašnjeg poduzetničkog iskustva, što biste poručili aktualnim VERN'ovim studentima?

Samo ono  što mi je u Mađarskoj nedavno rekao Bernie Ecclestone: "JUST FIGHT, JUST FIGHT!"

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 4.11.2011.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: Davorin-Stetner, formula-1, kupio-TV-prava-za-formulu, vlasnik-tv-prava-za-f1
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh