University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Žene u muškom svijetu

Na VERN’u održan okrugli stol o ženskom poduzetništvu u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji

U organizaciji Britanskog veleposlanstva u Zagrebu, Udruženja britanskih stipendista u Hrvatskoj (Chevening Alumni Hrvatska), VERN’a, portala Mojbiz.com i CEPOR-a, na Veleučilištu VERN’ je održan okrugli stol pod nazivom "Žensko poduzetništvo – razmjena britanskih i hrvatskih iskustava".

Sudionike su uvodnim govorima pozdravili dekan VERN’a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila i Nicole Davison, zamjenica britanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, a diskusiju je otvorio Marko Pavić, predsjednik Chevening Alumni Hrvatska.

Budući da su auditorij činile poduzetnice starije i mlađe generacije te studentice, poruke upućene s okruglog bile su namijenjene točno ciljanoj publici, koja je željela znati koje su to razlike u položaju žena poduzetnica na hrvatskom i britanskom tržištu, kakve im se prilike pružaju te kako ih mogu iskoristiti.

Na okruglom stolu su sudjelovali Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta; Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Zagreba; Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb – TPZ; Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a; Gordana Ćorić s VERN'a; Ratka Jurković iz Svan Consultinga; odvjetnica Vlatka Cikač te renomirana britanska stručnjakinja za poduzetništvo Dinah Bennett. Diskusiju je moderirala Mirjana Fijolić s portala MojBiz.com.

Poduzetnice su imale pregršt pitanja: kakva je njihova uloga u poduzetništvu, kakvi su budući trendovi, kako se nametnuti u muškom svijetu, kako se boriti protiv stereotipa, itd., a neke su iznijele i savjete na temelju osobnih poslovnih iskustava.

O britanskim je iskustvima govorila Nicole Davison, zamjenica britanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, koja je istaknula da u Velikoj Britaniji danas postoji više žena u biznisu nego ikada prije. "Velika Britanija želi poticati razvoj malih i srednjih tvrtki, te u taj posao uključiti što više žena. Zato smo i pokrenuli strategiju Mali posao: Velika ambicija", istaknula je.

U Hrvatskoj pak, rekla je pomoćnica ministra Zdenka Lončar "ne postoji velika tradicija žena u poduzetništvu. Kod nas još uvijek prevladavaju stereotipi, koji koče žene u ostvarenju njihovih ideja". S time se složila i većina poduzetnica koje su dodale da se zbog toga žene i rjeđe upuštaju u rizike.

Profesorica Gordana Ćorić je istaknula kako je potrebno educirati savjetnike, trenere i edukatore za razumijevanje značajki ženskog poduzetništva, te da sve nove inicijative potpore ženskom poduzetništvu ne bi trebale kretati ispočetka, već koristiti rezultate dosadašnjih inicijativa i projekata koji su u Hrvatskoj aktivno djelovali u zadnjih 20-ak godina.

Renomirana stručnjakinja za poduzetništvo Dinah Bennett, direktorica tvrtke International Consultants for Entrepreneurship and Enterprise, ovom je prilikom održala prezentaciju o ulozi žena u poduzetništvu, te naglasila da je "žensko poduzetništvo danas postalo gospodarski imperativ".

(surađivala: Emily Sedlar)

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 24.1.2014.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: poduzetnistvo, CEPOR, Gordana-Ćorić, Vlatko-Cvrtila, Ministarstvo-poduzetništva-i-obrta, žene-u-poduzetništvu, poduzetnice, Britansko-veleposlanstvo-u-Zagrebu, Chevening-Alumni-Hrvatska, MojBiz, Nicole-Davison, Zdenka-Lončar
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh