University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Međudržavni odnosi

Na VERN'u održan panel o francusko-njemačkom pomirenju i njegovoj primjeni na zemlje Balkana

Na VERN'u je održan panel pod nazivom „Francusko-njemačko pomirenje: model poslijeratne suradnje“, koji je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska u suradnji s Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Zagrebu i Veleposlanstvom Francuske Republike u Zagrebu.

Na panelu su sudjelovali Nj. E. Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Hans Peter Annen, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj te prof. dr. Drago Roksandić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prisustvovali su mu i Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća VERN'a te dekan Vlatko Cvrtila.

Diskusiju je otvorio Marko Smokvina, koordinator Programa tranzicijske pravde iz Inicijative mladih za ljudska prava i moderator ovog panela, a na početku je prikazan isječak iz filma Srđana Keče „Personal maps“, koji prikazuje probleme i mogućnosti poslijeratne suradnje sa stajališta mladih u Vukovaru, Beogradu, Zenici, Prištini i drugim gradovima regije.

Cilj panela bio je analizirati politike i odnose Francuske i Njemačke nakon 2. Svjetskog rata, koji su doveli do uspostave trajnoga mira i postali temelj europskih integracija.

„Naša suradnja na svim poljima spaja idealizam s pragmatizmom. Schumanova deklaracija iz 1950. bila je naš zajednički ideal i podloga za prijateljstvo koje je izgradilo EU“, istaknula je Michèle Boccoz, a Hans Peter Annen se složio i naglasio važnost francuske ponude mira u trenutku poraza Njemačke. „Još veći simbol pomirenja, onaj je Njemačke s Poljskom nakon 2. Svjetskog rata. Danas se te dvije zemlje mogu pohvaliti čvrstim političkim i ekonomskim vezama“, dodao je njemački veleposlanik.

„Za razliku od ostalih europskih naroda, Hrvati i Srbi imaju kompleksnu povijest staru nekoliko stotina godina. Situacija nije ista i ne može se samo tako simplificirati“, odgovorio je Drago Roksandić na pitanje o usporedbi francusko-njemačke situacije sa situacijom na Balkanu nakon raspada Jugoslavije. Gosti su na kraju diskusije konstatirali kako je glavna premisa panela važnost učenja na tuđim pokušajima i pogreškama, kako se povijest ne bi ponovila.

(Maja Alivojvodić)

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 15.5.2014.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, Branko-Štefanović, Njemačka, Europska-unija, dekan-Vlatko-Cvrtila, Inicijativa-mladih-za-ljudska-prava-Hrvatska, francusko-njemačka-suradnja, Michele-Boccoz, Hans-Peter-Annen, Drago-Roksandić, Marko-Smokvina, Francuska
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh