University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
VERN' Forum

Na VERN'u održan panel s ministrom Slavkom Linićem, o državnim financijama i poduzetnicima

Na Veleučilištu VERN' je u sklopu VERN' Foruma održan panel pod nazivom "Državne financije i poduzetnici kao saveznici", na kojem su sudjelovali ministar financija Republike Hrvatske Slavko Linić, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb dr.sc. Sandra Švaljek, poznati hrvatski vinar i VERN'ov profesor Ivo Duboković, direktor tvrtke Duboković d.o.o. i Alen Kišić, izvršni direktor tvrtke SIZIM d.o.o., alumni VERN'a i član Savjeta VERN'a.

"Energetika, promet, turizam i poljoprivreda moraju biti okosnice našeg razvoja, te glavni generatori zaposlenosti i standarda", izjavio je ministar Slavko Linić. No, želimo li zaista temeljiti rast na tim sektorima, predstoji nam dugačak put do prosperiteta, posebice zbog izostanka potrebnih reformi, primijetili su panelisti.

"Pohvalna je i dobrodošla namjera Vlade  da komunicira sa svim dionicima koji osjećaju posljedice njezinih poteza. Međutim, sporost u provođenju strukturnih reformi, posebice u javnoj upravi, u znatnoj mjeri odgađa naš put prema razvoju. Takve su reforme i inače dugotrajne, čak i u razvijenijim zemljama", istaknula je Sandra Švaljek.

Sudionici su se složili kako je nelikvidnost najveća kočnica hrvatskog razvoja, a ne možemo se pohvaliti niti pretjeranom potporom stranim investicijama. Dodatno oporezivanje kapitala i imovine pozitivno utječe na punjenje proračuna, ali se porezne presije ubuduće moraju ravnopravnije raspodijeliti i jasnije definirati.

"Ako je uveden porez na dividendu, trebao se uvesti i porez na kamatu i kapitalnu dobit. Poduzetnici su diskriminirani u odnosu na one koji zarađuju prikupljajući pasivnu kamatu", istaknula je ravnateljica EIZG-a. Ipak, naglasila je kako je poreze potrebno mijenjati što rjeđe jer to unosi dodatnu paniku među građane i poduzetnike.

Potvrdili su to i predstavnici poduzetničkog sektora, Ivo Duboković i Alen Kišić, koji neke Vladine poteze smatraju korisnima i pozitivnima za poslovanje poduzetnika – otplata dugova, reprogrami kredita, lakše zapošljavanje sezonaca i pokretanje poduzetničkog impulsa. Ali konfuziju unosi prečesto mijenjanje stavova i pravila igre, što poduzetnicima stvara dodatne troškove. Istovremeno, iznijeli su zamjerku i prema bankama koje plasiraju više kredita za građanstvo, nego za poduzetnički sektor.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 19.6.2012.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, poduzetnistvo, sandra-švaljek, Alen-Kišić, ekonomija, financije, VERN-Forum, državne-financije-i-poduzetnici-kao-saveznici, ministar-financija-RH-Slavko-Linić, Slavko-Linić, ministar-Slavko-Linić, državne-financije-i-poduzetnici, Ivo-Duboković, gospodarstvo, privatizacija, na-vernu-održan-panel-s-ministrom-Linićem, Linić, Švaljek, Duboković, Kišić
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh