University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
EU projekti

Na VERN'u održana edukacija nastavnika u okviru EU projekta za poticanje razvoja učenika „FabLab“

Na VERN'u je održan 2. modul edukacije u okviru projekta Daroviti osnovnoškolci @ digitalna fabrikacija (FabLab), kojemu je cilj unaprijediti kompetencije darovite djece kroz digitalnu fabrikaciju, odnosno dizajniranje i izradu maketa pomoću digitalno definiranih podataka uz korištenje CAD/CAM i 3D tehnologija.

Riječ je o projektu sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda, kojemu je nositelj varaždinska Elektrostrojarska škola, a provodi se uz partnersku podršku Varaždinske županije, O.Š. Sračinec, O.Š. Tužno, tvrtke Mobilisis d.o.o., udruge SVIMA s otoka Visa i VERN'a.

Glavne teme edukativnog workshopa na VERN'u, kojeg je održala naša predavačica Gordana Ćorić, bile su razvoj kreativnosti, razumijevanje poduzetništva, te uloga inkubatora i mentoriranja. Nastavnici koji su sudjelovali na radionici naučili su kako pravilno postaviti očekivanja od budućih FabLabova u školama, dobili su smjernice za razvoj obrazovnih programa za rad s darovitom i visokomotiviranom djecom, upoznali su različite kreativne metode poticanja stvaralaštva te ulogu i mogućnosti koje pružaju start-up inkubatori i modeli mentorstva. Novostečene spoznaje objedinili su kroz analizu njihove primjene u razvoju obrazovnih programa i radu s darovitim učenicima na predtercijarnoj razini.

U drugom dijelu edukacije VERN'ova studentica Marina Petrović (TerraHub/ALtFinLab) predstavila je koncept i aktivnosti udruga Radiona.org i Zagreb Makerspace, a kroz te su primjere nastavnici mogli sagledati novu dimenziju njihovog budućeg rada u FabLabovima, posebno u open-source, DiY (do-it-yourself) i DIWO (do-it-with-others) segmentu.

Dosad su već u okviru ovoga modula održane tematske radionice u Varaždinu, a prilikom boravka u zagrebu, nastavnici su posjetili i IMPACT HUB Zagreb, u kojem su se upoznali s radom tog inkubatora i njegovim društveno korisnim projektima.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 20.12.2017.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: EU-projekt, Elektrostrojarska-škola-Varaždin, FabLab
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh