University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Stručno izlaganje

Naša profesorica Romana Lekić gostovala na skupu Hrvatske udruge stipendista francuske vlade

Predstojnica VERN'ove Katedre turizma dr. sc. Romana Lekić gostovala je na skupu Mediteran, kojeg je organizirala Hrvatska udruga stipendista francuske vlade (Association croate des boursiers du gouvernement français).

Za sudionike skupa naša je profesorica održala izlaganje na temu Turizam kao interkulturalna komunikacija u procesu razvoja identiteta“, kojim je željela prikazati kako hrvatska  baština (pogotovo nematerijalna) može doprinijeti razvoju identiteta, ali i održivog turizma, te potaknuti puno sudjelovanje lokalnog stanovništva, posjetitelja i profesionalaca u doživljaju i očuvanju jedinstvenih značajki destinacija.

Također je naglasila kako i Svjetska turistička organizacija (WTO) smatra da je za praksu održivog razvoja turizma važno ispuniti kriterij poštivanja lokalne kulture i tradicije. Odnosno, da je važno ohrabrivati strane posjetitelje na učenje lokalnog jezika, kulture i načina ponašanja, ali i poticati lokalno stanovništvo na učenje o različitim očekivanjima stranih gostiju.

Dodala je kako je turizam aktivnost i aspekt života koji može prirodno i kulturno dobro, pa i ono nematerijalno, pretvoriti u gospodarsko dobro, i to bez njegova obezvrjeđivanja, ako se primjenjuju načela održivog razvoja. 

„Na taj se način baština pojavljuje na turističkom tržištu u novoj ulozi, kao jedan od temelja turističke destinacije, a pomaže i u razvoju kulturnog i nacionalnog identiteta u okviru globalizacije“, rekla je profesorica Lekić.

 
18.5.2016.
 
Datum objave: 18.5.2016.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: turizam, Romana-Lekić, održivi-turizam, doživljajni-turizam, Mediteran
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh