University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Kultura i turizam

Naši profesori izlagali na međunarodnom simpoziju o folklornoj i etnografskoj baštini

VERN'ovi profesori Romana Lekić, predstojnica Katedre turizma, te Vicko Krampus, predstojnik Katedre za jezike i kulturu, na međunarodnom znanstvenom simpoziju u Dubrovniku izložili su svoj rad pod nazivom "Od mitskog Odina do suvremenog putnika – iscjeljujuća moć turizma".

3. Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij "Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu Hrvatske, svjetske i turističke sadašnjosti", okupio je više od stotinu znanstvenika, stručnjaka i praktičara iz deset zemalja, koji su među ostalim diskutirali i o revalorizaciji baštine u Hrvatskoj i svijetu, te mediteranskoj kulturi i tradiciji.

----

SAŽETAK:

OD MITSKOG ODINA DO SUVREMENOG PUTNIKA – ISCJELJUJUĆA MOĆ TURIZMA

dr. sc. ROMANA LEKIĆ
Veleučilište VERN' – Zagreb

VICKO KRAMPUS, prof.
Veleučilište VERN' – Zagreb

Razvoj turizma započeo je u 19. st. i  svojom dokoličarskom filozofijom pratio je tehnološki razvoj, tako da je postao tržište za više razonode. U ime sreće širi se društvo hiperpotrošnje, pa tako i turizam postaje masovniji, međutim, iako se proizvodi i troši, sve više ulazimo u krizu materijalističke kulture sreće.

U ovome radu predstavit ćemo  što je odgovorni, održivi kulturni turizam koji je reakcija na suludu trku za proizvodnjom i materijalnim zadovoljstvima, okrenutu užicima i neposrednim interesima, ravnodušnu prema dugoročnim posljedicama, kao na ubojiti pothvat koji izaziva zagađenje okoliša, propadanje biološke raznolikosti i klimatsko zatopljenje.

Mobilnost i gostoprimstvo bila su dva ključna pojma u korijenima mnogih mitologija, a i danas su esencija turizma. Gostoprimstvo znači obustavu sukoba ili korijena neprijateljstva, pa su stoga i mitovi važni za način na koji će društvo shvaćati svoje  postojanje na ovom svijetu. Stoga je bitno ne izgubiti iz vida da su ljudsko ponašanje i običaji, pa i turizam i potreba za odmorom, tipizirani u mitovima svih civilizacija. Održivi kulturni turizam posjeduje moć transformacije, odnosno oslobođenja, i to tako da mu je glavni cilj promijeniti ljude – "gledatelje", ali i pružatelje usluga, odnosno lokalnu zajednicu – od pasivnih bića unutar fenomena turizma, u subjekte, tj. mjenjače turističkih zbivanja kako bi se ostvarila istinita komunikacija s turistima. Tijekom doživljaja nematerijalne baštine, turist prestaje biti pasivan promatrač zbivanja i postaje dio sredine. Na taj način, takvim činom, nematerijalna baština "živi" u novom vremenu i s novim protagonistima i kao takva postaje iskustvo u vremenu.

Dati ćemo nadu da turizam može postati "iscjeljujuća i oporavljajuća svjetska industrija", ako se "transcendira" ograničenost  postojećim ekonomskim i političkim okvirom koji racionalizam, novac i tehnologiju upotrebljava kao najdominantnije mjere progresa i ljudskog razvoja.

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 8.1.2014.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: vicko-krampus, održivi-razvoj-turizma, Romana-Lekić, kultura-i-turizam, razvoj-turizma, kulturna-baština, folklor, etnografska-baština, folklorna-i-etnografska-baština
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh