University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Održan Europski samit poslovnih lidera

European Business Leaders' Convention summit 2009. održan je od 2. do 4. srpnja u Helsinkiju pod nazivom: «Europa u krizi – postoji li izlaz?» i okupio je 100 europskih poslovnih lidera na čelu s Jormom Ollilom, predsjednikom Nokia korporacije i predsjednikom Shella. Uz poslovne lidere, na summitu su sudjelovali urednici vodećih svjetskih novinskih kuća, visoko rangirani političari i ugledni analitičari.

Goran Radman nastupio je na panelu koji je govorio o ekonomskim i socijalnim posljedicama krize. U svom nastupu prezentirao je hrvatsko gospodarstvo u cjelini a posebno se zadržao na analizi aktualne situacije u gospodarstvu u okvririma ekonomske recesije. Govoreći o utjecaju krize, Radman se osvrnuo na obrazovni sektor te je naglasio da visokoobrazovani stručnjaci mogu značajno pridonijeti bržem izlasku iz krize s čime su se složili sudionici samita.

Uglednici su imali brojna pitanja na izlaganje Gorana Radmana koja su se uglavnom svodila na hrvatsko-slovenski granični spor u kontekstu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji te nedavnu ostavku hrvatskog premijera Sanadera. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, javljajući se za riječ kao komentar na Radmanovo predavanje, istaknuo je očekivanje da će nova hrvatska Vlada što prije započeti s dijalogom sa slovenskom stranom i Europskom komisijom kako bi se što prije pronašlo rješenje spora i kako bi Hrvatska do kraja 2009. završila pristupne pregovore s Europskom unijom – završio je Rehn.

U globalnom izvješću koje je kao podlogu summitu napravila konzultantska kuća McKinsey&Company, zaključeno je da je efikasnost europske radne snage manja od američke i to primarno zato što Europljani, globalno govoreći, po broju radnih sati rade manje od Amerikanaca. Nadalje, kako navode u McKinseyju, Europa će se u narednih 30 godina suočiti s demografskim problemom koji će rezultirati potrebom uvoza radne snage.

Ovogodišnjem summitu nazočili su finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb, zamjenik turskog premijera Ali Babacan, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva i mnogi parlamentarci i bivši ugledni političari.

Europski lideri koji su aktivno osmislili ovogodišnji skup, okupljeni su u Vijeću EBLC 2009. summita koje okuplja Jormu Ollilu, predsjednika Nokia korporacije i predsjednika Shella, Rolanda Bergera, predsjednika Roland Berger Strategy Consultants, sir Winfried Bischoffa, bivšeg predsjednika Citigroup, Toma Glocera, glavnog izvršnog direktora Reuters, Iana Davisa, predsjednika McKinsey&Company i Michaela Treschowa, predsjednika Ericssona.

 
Datum objave: 18.7.2009.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: goran-radman, dekan-Verna, Olli-Rehn, EBLC, European-Business-Leaders-Convention-summit-2009
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh