University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Savjet VERN'a

Održana 2. sjednica Savjeta VERN'a, na temu visoko obrazovanje i tržište rada

Na VERN'u je u petak, 28. listopada održana 2. sjednica Savjeta VERN'a, savjetodavnog tijela sastavljenog od stručnjaka s različitih područja iz Hrvatske i inozemstva. Sjednicu je otvorila predsjednica Savjeta, Doris Pack, predsjednica Odbora za obrazovanje Europskog parlamenta, a članovi Savjeta na sjednici su diskutirali o usklađivanju hrvatskog obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Temu sjednice predstavila je Mira Lenardić, prodekanica VERN'a za istraživanje i razvoj. "Iako je Hrvatska odlučila usvojiti binarni model visokoobrazovnog sustava, on nije u potpunosti primijenjen, zbog čega se sveučilišni i stručni studiji ne vrednuju jednako", upozorila je prodekanica Lenardić. Osim toga, sveučilišni studiji se u rasponu od prijediplomskih do poslijediplomskih razvijaju po skali 3+2+3, dok su stručni ograničeni na 3+2, što studentima sužava izbor u nastavku akademskog obrazovanja.

Zbog nedovoljnog praćenja tržišta rada i budućih trendova, na razini cijelog sustava, zastarjeli studijski programi i dalje obrazuju studente koji ne stječu tražena znanja i vještine, pa hrvatski obrazovni sustav ne može servisirati potrebe tržišta, što zapravo dovodi do stvaranja teško zapošljive radne snage.

Gošća sjednice, stručnjakinja za tržište rada, Sanja Crnković-Pozaić prezentirala je analizu hrvatskog tržišta rada prema potražnji sektora za pojedinim strukama i zanimanjima. Rezultati su pokazali da u znatnom broju slučajeva mnogi gospodarski sektori, iako različiti prema djelatnosti, zapravo trebaju zaposlenike vrlo sličnih zanimanja, što ukazuje koji bi se smjerovi obrazovanja trebali poticati. Toga je uglavnom svjestan sektor privatnog visokog obrazovanja, koji direktno ovisi o potrebama poslodavaca, pa brže i efikasnije servisira njihovu potražnju.

Na sjednici je naglašeno kako se u Hrvatskoj dvije trećine studenata školuje na sveučilišnim studijima. Usklađivanje sustava obrazovanja i tržišta stoga je još potrebnije, jer bi analiza potražnje po strukama, po svim gospodarskim granama, pokazala je li našem gospodarstvu ipak potrebniji veći udio studenata koji se obrazuje za rad u realnom sektoru.

Nakon izlaganja tema i prezentacija, članovi Savjeta i gosti razmijenili su mišljenja i prijedloge o usklađivanju visokoobrazovnog sustava s tržištem rada, te unaprjeđenju suradnje tih dvaju sektora.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: Petar Vučetić
 
Datum objave: 31.10.2011.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, mira-lenardić, Doris-Pack, Savjet-Veleučilišta-VERN, Savjet-VERNa, zasjedanje-Savjeta-VERNa, druga-sjednica-Savjeta, sjednica-Savjeta-VERNa, Sanja-Crnković-Pozaić
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh