University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Dani udruga

Okrugli stol o socijalnom poduzetništvu na VERN'u – Značaj ove teme prepoznaju i naši studenti

Ostvarivanje profita ne mora biti jedini pokazatelj uspješnosti poduzetništva. Budući da se socijalno/društveno poduzetništvo u Hrvatskoj u velikoj mjeri bavi marginaliziranim skupinama, ključno je smjestiti ga u širi kontekst i razumjeti mogućnosti koje takvo poduzetništvo pruža i stvara. Istaknuli su to stručnjaci na okruglom stolu "Utjecaj civilnih organizacija na razvoj socijalnog poduzetništva" koji je Udruga Slap održala na VERN'u, u sklopu prošlomjesečne manifestacije Dani udruga.

Sudionici diskusije su istaknuli da je upravo zato važno poticati partnerstva i međusektorske suradnje, kako bi i tržište prepoznalo potencijale socijalnog poduzetništva. S razvojem modela društveno odgovornog poslovanja i poslovni će sektor postati svjesniji tih potencijala i prepoznati svoje interese i prilike kroz suradnju s organizacijama civilnog društva i socijalnim poduzetnicima svih profila. Stanje u Hrvatskoj analizirale su predsjednica Slapa Sonja Vuković i Andreja Rosandić, voditeljica razvoja društvenog poduzetništva u NESsT-u Hrvatska, dok je međunarodna iskustva s posjetiteljima podijelila Zdenka Kovač, predsjednica strukovnog savjeta slovenskog Foruma socijalnog poduzetništva.

Značaj ove teme prepoznali su i neki VERN'ovi studenti, koji su ovaj vid poduzetništva dodatno razvijali ili analizirali kroz seminarske i završne radove. Prvostupnica Jagoda Mandić je paralelno uz pisanje završnog rada osnovala "Martinov plašt", prvu socijalno uslužnu zadrugu u Hrvatskoj, a  studentica Lucija Pešorda je na 6. Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Odyssey, prezentirala svoj završni rad na temu socijalnog poduzetništva ratnih veterana i braniteljskih zadruga u Hrvatskoj.

Također, naša je kolegica, prvostupnica Tena Pick pred završetkom diplomskog studija Social Entrepreneurship na HULT International Business School u Londonu, a nedavno je boravila i u Jakarti (Indonezija) gdje je sudjelovala u projektu pretvaranja kravljeg izmeta u biogorivo.

Osim toga, i naša je profesorica Gordana Ćorić bila angažirana u izradi "Priručnika za socijalne poduzetnike: kako započeti, izgraditi i voditi posao koji će svijet učiniti boljim", u kojem je obradila teme izazova socijalnog poduzetništva, planiranja poduzetničkih pothvata za socijalne poduzetnike, te marketinga i izrade marketinškog plana za socijalne poduzetnike. Usto je održala i nekoliko radionica o poslovnom planiranju i marketingu socijalnog poduzetništva za konzultante za socijalno poduzetništvo.

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 12.7.2012.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, Gordana-Ćorić, Tena-Pick, društveno-poduzetništvo, socijalno-poduzetništvo, SLAP, Lucija-Pešorda, NESst, Dani-udruga, civilne-organizacije, utjecaj-civilnih-organizacija-na-razvoj-socijalnog-poduzetništva, Jagoda-Mandić, razvoj-socijalnog-poduzetništva
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh