University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Poduzetništvo i obrazovanje

Radman: Današnji poduzetnik je školovan i spreman na stalno usavršavanje

Dodana vrijednost može se i mora se stvarati stvarnim radom, naglasio je dekan VERN'a Goran Radman na javnom predavanju Poduzetništvo i obrazovanje, koje je 5. listopada organizirao magazin Banka. Dekan Radman je dodao kako javnost mora promijeniti način razmišljanja i shvatiti da ne možemo živjeti isključivo na račun blagodati i postojećih resursa, bez da iste unaprjeđujemo ili stvaramo nove.

Polazište za promjenu tih ″loših″ navika je drugačije obrazovanje, čija je glavna karakteristika cjeloživotno obrazovanje i stvaranje drugačije kulture odnosa prema radu. U tom smislu, potrebno je graditi sustav u kojem će radnik biti svjestan da ne radi zbog nekog drugog, već zbog vlastitog prosperiteta. Takvo shvaćanje rada uglavnom je primjetno među poduzetnicima, na koje se nekada s predrasudom  gledalo kao na ″slabije″ obrazovane, dok se poduzetništvo poistovjećivalo s obrtom.

″Takvom je shvaćanju došao kraj. Današnji prosječni poduzetnik je školovan, kreativan i ambiciozan te je radi vlastite konkurentnosti, spreman na cjeloživotno obrazovanje″, dodao je dekan Radman.

Stoga je ljudima potrebno omogućiti obrazovanje koje će poticati samozapošljavanje, kako bi mogli doista i živjeti od svoga rada. Takvi pojedinci kreativno se ostvaruju, a to može koristiti i cijeloj zajednici.

Međutim, ulaganje u vlastito obrazovanje i poslovni razvoj ponekad zahtijeva i određeni stupanj mobilnosti, čime se Hrvatska još uvijek ne može pohvaliti. Prema riječima Ninoslava Šćukanca, izvršnog direktora Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), odlazna mobilnost u Hrvatskoj, prema procjenama, iznosi tek 0,6 posto, dok je u EU na razini od oko 2,3 posto.

Financiranje studija u inozemstvu najčešće se smatra najvećom preprekom mobilnosti, istaknuo je Šćukanec. Zbog toga je potrebno razviti kvalitetan sustav stipendiranja i potpora za studiranje na stranim obrazovnim ustanovama. Sličan model potrebno je izgraditi i u Hrvatskoj, smatra on.

″Sustav se ne može unaprijediti ukidanjem školarina, već kvalitetnim modelom, po kojem će mladi jednostavnije dolaziti do financijskih sredstava za studiranje″, zaključio je Šćukanec.

 
Odjel za komunikacije
Autor fotografija: www.tportal.hr
 
Datum objave: 7.10.2010.
 
Ključne riječi: VERN, poduzetnistvo, goran-radman, dekan-Verna
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh