University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
MIC-Vis 2018.

U VERN'ovom centru na Visu znanstvenici tražili rješenja za održivi razvoj Mediterana

U međunarodnom sveučilišnom centru na otoku Visu VERN' Island School od 19. do 22. rujna održana je 2. međunarodna multidisciplinarna znanstvena konferencija „Mediterranean Islands Conference 2018“ (MIC-Vis 2018.), koju zajednički organiziraju Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i VERN'.

Konferencija je na otoku Visu okupila više od 150 znanstvenika i stručnjaka iz 15 zemalja, s domaćih i međunarodnih znanstvenih institucija poput Sveučilišta Heidelberg, Ruskog ekonomskog Sveučilišta Plekhanov, ekonomskog Sveučilišta u Bratislavi, Instituta Pierre Gardette i mnogih drugih te brojnih domaćih institucija, koji su predstavili više od 100 znanstvenih radova.

Cilj okupljanja bio je kroz razmjenu mišljenja, ideja i primjenjivih znanstvenih zaključaka predložiti konkretna rješenja za održivi razvoj mediteranskih otoka, kroz 18 različitih tema konferencije: arhitektura, demografija, geografija, javni servisi, kultura i tradicija, mediji i komunikacija, migracije, obnovljivi izvori energije, obrazovanje, održivi razvoj, podmorje i biologija, poljoprivreda i ribarstvo, posao i gospodarstvo, povijest, sigurnost, sport, turizam te umjetnost i književnost.

U okviru programa prigodno je prikazana i izložba studentskih fotografija na temu „Mediteran“ te su proglašeni pobjednici fotografskog natječaja: Fran Horvat (Silent sea – 1. mjesto), Ljiljana Vukmanović (Trećina – 2. mjesto) i Zvonimira Michieli Tomić (S druge strane – 3. mjesto). 

„Drago nam je da smo potaknuli interes za temu održivog razvoja otoka te da je ovogodišnja konferencija okupila mnogo više znanstvenika i znanstvenih radova na temu razvojnih koncepata otoka i zemalja koje imaju otoke, ali i svakodnevnih tema s kojima se suočavaju stanovnici tih otoka. Vjerujem da će znanstvena sinergija na konferenciji doprinijeti stvaranju ideja za održivi razvoj otoka i Mediterana u cjelini i da će nam ponuditi rješenja za izazove s kojima se suočavamo danas, ali i u budućnosti“, izjavio je prilikom svečanog otvorenja prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN' i privremeni rektor Sveučilišta VERN'.

Uspješan rad na konferenciji sudionicima su bili poželjeli i dogradonačelnica Visa Antonia Uskokdr. sc. Ljiljana Kaliterna-Lipovčan, pomoćnica ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr. sc. Ozana Ramljak s VERN'a, članica programskog odbora konferencije te Dionigi Albera, član programskog odbora konferencije i direktor francuskog Instituta za etnologiju Mediterana.

Ovogodišnja konferencija je održana uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i pokroviteljstvo grada Visa.

U nastavku vam donosimo dio atmosfere s ovogodišnje konferenije Mediterranean Islands Conference

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 23.9.2018.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: Mediteran, MIC-Vis-2018
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh