University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Startup Camp Vis

U VERN'ovom Međunarodnom sveučilišnom centru Vis nagrađeni najbolji Startup projekti

Proglašenjem najboljih startupa i dodjelom vrijednih nagrada završio je prvi Startup Camp Vis koji se održao u VERN'ovom Međunarodnom sveučilišnom centru na otoku Visu. Najboljim startupima proglašeni su Placeberry – inovativni pretraživač turističke ponude, zatim Backway – aplikacija za snalaženje na nepoznatoj lokaciji, dok je 3. mjesto pripalo Weddingeli – aplikaciji za organizaciju vjenčanja. Pobjednicima su pripale i vrijedne nagrade: prolazak u II. krug Launchhubovog izbora za njihov investicijski fond (sva tri projekta), po dvije ulaznice za startup konferenciju Geeks on plane u Zagrebu, izravno predstavljanje projekta pred stručnim žirijem CRANE-a, iPad, izrada internetske stranice i mobilne aplikacije, te mentorstvo CRANE-ovih stručnjaka.

Na prvom viškom Startup Campu predstavljeno je ukupno 22 projekta čiji su autori tijekom pet dana trajanja kampa u suradnji s ostalim kolegama, mentorima, akademskim i poslovnim stručnjacima, te investitorima unaprjeđivali svoje ideje i pripremali se za završno 5-minutno pitchanje pred stručnom komisijom u sastavu: Ivo Špigel (Perpetuum mobile), Saša Cvetojević (CRANE), Mihovil Barančić (CRANE), Julia Spicer (Mid-Atlantic Venture Association), Mark Crandall (tvrtka CWP/PXL) i Stanislav Sirakov (bugarski startup akcelerator Launchub). Najbolji projekti odabrani su na temelju inovativnosti, tržišnog i ulagačkog potencijala, kvalitete prezentacije, te razine napredovanja od prvotnog izlaganja projekta na početku kampa. Timovima je u strateškom planiranju pomagala i naša profesorica Gordana Ćorić, koja je bila jedan od mentora, dok je dekan VERN'a Goran Radman s gradonačelnikom Visa Ivom Radicom i Hoytom Yeejem, zamjenikom američkog veleposlanika u RH, uručio nagrade za najbolje projekte.

Član američke investicijske zajednice Mark Crandall je istaknuo da je prilikom osmišljavanja startup ideje potrebno imati kritički pristup, jer on pogoduje objektivnosti i razvoju poslovnog projekta. Profesorica Gordana Ćorić je naglasila da se ovaj kamp razlikuje od drugih "jer omogućava višesmjerno učenje – ne samo od mentora, već i od drugih timova. Fascinantna je pozitivna energija i strast sudionika, te otvorenost pri predstavljanju svojih ideja. Kod poticanja startup-ova često nailazimo na nesklonost predstavljanju ideja, te na suzdržano savjetovanje, no to se ovdje niti u jednom slučaju nije dogodilo. Kao edukatoricu najviše me oduševila sposobnost slušanja povratnih informacija i želja za razvojem, ali i sjajne ideje timova u kojima su bili VERN'ovi studenti. Na ovom su druženju uspostavljenje i neke osnove za buduće suradnje, a komplementarna znanja i vještine su se konstantno nadopunjavale."

Cilj organizatora i partnera nije bio napraviti jednodnevnu konferenciju, već višednevno druženje timova i stručnjaka, čime se pruža prilika za opsežnije prenošenje iskustava, razmjenu ideja, diskusiju i strateško razmišljanje. Sudionici su kroz speed coahing, radionice, prezentacije i savjetovanja s mentorima naučili kako razvijati svoje ideje, kako se predstaviti investitorima i privući investicije za svoj projekt, plasirati ga na tržište i pretvoriti u održivi poduzetnički pothvat.

Startup Camp Vis zajednički su organizirali Američko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, VERN', mreža poslovnih anđela CRANE, te tvrtke IT4U i CISEx, uz medijsko partnerstvo Netokracije. Ostatak fotografija možete pogledati na Facebook stranici Američkog veleposlanstva.

Čestitamo autorima najboljih startupa!

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 31.8.2012.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: VERN, poduzetnistvo, vis, CRANE, start-up-kompanije, Američko-veleposlanstvo-u-RH, Međunarodni-sveučilišni-centar-Vis, CISEx, startup-camp-na-Visu, Startup-projekti, IT4U, Startup-Camp-Vis, Međunarodni-sveučilišni-centar-VERN-Vis, startup
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh