University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Vijesti
Međunarodna suradnja

VERN' se pridružio COST akciji „Indoor living space improvement: Smart Habitat for the Elderly“

Suradnja akademske i poslovne zajednice, izgradnja znanstveno-istraživačke mreže suradnika te osmišljavanje pametnih rješenja koja će olakšati život osobama starije životne dobi, bile su glavne teme sastanaka upravnog odbora i radnih skupina međunarodnog projekta CA COST Action CA16226, pod nazivom „Indoor living space improvement: Smart Habitat for the Elderly (SHELD-ON)“.

Sastanci su održani krajem veljače u španjolskom gradu Alicanteu, a kao predstavnik Hrvatske u radu upravnog odbora sudjelovao je i predavač s VERN'a mr. sc. Hrvoje Belani s Katedre za matematiku i informatiku. U kojim će se područjima tražiti inovacije koje bi olakšale život starijima naslućuje se već iz naziva radnih skupina – za industriju namještaja i interijera, za razvoj ICT-a te za zdravstvo – a zajedničke akcije u tim područjima mogu donijeti višestruke koristi zemljama sudionicama i njezinim građanima.

Projekt COST se smatra jednim od najvažnijih znanstveno-istraživačkih i razvojnih programa u Europi i svijetu, a međunarodne istraživačke mreže, tzv. COST akcije, povezuju nacionalno financirane istraživačke projekte iz određenog područja i/ili ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja s partnerima iz različitih država članica Europske unije i pridruženih zemalja u izvođenju istraživačkog projekta.

Svrha ove međunarodne akcije, koja je započela krajem listopada 2017. i trajat će sve do listopada 2021. godine, izgradnja je znanstveno-istraživačke mreže suradnika iz akademskog, industrijskog i poslovnog sektora koji će istražiti izazove i ponuditi stručnu podlogu za višefunkcijska rješenja tzv. pametnih interijera za osobe starije životne dobi, s ciljem sustavne podrške njihovom zdravom, sigurnom i aktivnom starenju.

Prema predviđanjima stručnjaka u Europskoj uniji će do 2050. godine udio stanovništva starijeg od 65 godina narasti za 70 posto, dok će se udio starijih od 80 godina povećati za 170 posto, što će povećati zahtjeve i troškove u sektorima zdravstvene njege, brige i zaštite.

Detaljnije informacije o CA COST projektu možete saznati OVDJE.

 
Odjel za komunikacije
 
Datum objave: 5.3.2018.
 
Galerija slika:
 
Ključne riječi: EU-projekt, CA-COST-Action, COST, međunardona-suradnja
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 
Vezane novosti
 

na vrh