University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
O VERN'u
Izdavaštvo

Kristaliziranje javnog mišljenja

Autor: Edward L. Bernays

Naslov: Kristaliziranje javnog mišljenja

Vrsta: Stručna literatura

Cijena: 170,00 kn

Visoka škola za odnose s javnošću i studij medija Kairos, Zagreb, 2013.

Kristaliziranje javnog mišljenja (1923.) tvori jedno od temeljnih djela odnosa s javnošću i nezaobilazna je literatura za dublje razumijevanje ove struke. Bez obzira na godinu kada je napisana, „otac odnosa s javnošću“ Edward L. Bernays u svojoj knjizi izvrsno objašnjava javno mišljenje, ciljnu javnost, principe grupe i stada sa stanovišta socijalne psihologije, važnost savjetnika za odnose s javnošću i njegove karakteristike, tehnike komunikacije s medijima te brojne druge teme i danas presudne za struku odnosa s javnošću i komuniciranje u području masovnih medija.

U objašnjavanju utjecaja na javne stavove Bernays se oslanja na ideje Le Bona, Lippmana i Trottera, mislilaca koji su među prvima proučavali javno mišljenje i psihologiju gomile. Osim ranih teorijskih postavki, navodi brojne primjere iz vlastite bogate prakse, koji izvrsno ilustriraju mehanizme promjene javne svijesti o nekom društvenom pitanju. Uloga savjetnika za odnose s javnošću u zastupanju interesa klijenta pritom je izjednačena s ulogom odvjetnika u sudskom postupku. Prvotno doživljavajući gomilu kao skup nesvjesnih pojedinaca, Bernays je smatrao da je „svjesno i inteligentno manipuliranje organiziranim navikama i mišljenjem masa važan dio demokratskog društva“ te da „oni koji manipuliraju tim prikrivenim društvenim mehanizmom tvore nevidljivu vladu koja je prava vladajuća sila ove zemlje“.

Bez obzira na promjene koje su zahvatile struku odnosa s javnošću zbog revolucionarnog skoka u tehnologiji komuniciranja i napretka u području masovnih medija, načela upravljanja javnim mišljenjem – koja je Bernays pronicljivo opisao prije 90 godina – svoju primjenu u nepromijenjenom obliku nalaze i danas.

 
Ključne riječi: VERN-Izdavaštvo, Kristaliziranje-javnog-mišljenja
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh