University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Studenti
Alen Kišić

ALEN KIŠIĆ,
pomoćnik predsjednika Uprave Team d.d.

HRABRO U SUSRET NOVIM IZAZOVIMA

S diplomom u ruci, hrabrošću i spremnošću da prihvati nove poslovne izazove, CV ovog mladog biznismena sadrži već impresivnu listu poslova u tvrtkama od Podravke, multinacionalnog Metroa do Teama Čakovec.


Baš u vrijeme kada sam bio razočaran studiranjem na Pravnom fakultetu, ugledao sam u Večernjem listu oglas koji mi je, gledano iz današnje perspektive, potpuno izmijenio život. «VERN' - Visoka škola za ekonomiju poduzetništva»  zvučalo je pomalo apstraktno, ali moj otac, i sam dugogodišnji poduzetnik, pružio mi je, uz ostale članove obitelji, svu moguću potporu, moralnu i financijsku, i nekako mislim da je tu zapravo početak moje 'Success Story' :).

Odgovarao mi je takav način studiranja: organiziranost, obavezna nazočnost predavanjima (u 6 semestara izostao sam samo 5 nastavnih sati!), rezultati su bili sve bolji, a sve to bio je samo putokaz prema poslovnom svijetu koji me počeo neodoljivo privlačiti. Inficiran do kraja odlučujem upisati još jedan fakultet. S obzirom na iskustvo u novinarstvu i želeći jednog dana raditi u odnosima s javnošću, upisujem Fakultet političkih znanosti u Zagrebu – smjer novinarstvo. Paralelno studirajući novinarstvo i VERN' tj. s jedne strane studirajući u sjajnim uvjetima gdje sam nekoliko puta nagrađivan kao najbolji student, a s druge strane studirajući na novinarstvu u potpuno drukčijim uvjetima -  upravo me ta disproporcija, ta nevjerojatna razlika pa čak i dijametralno suprotni pogledi na poslovanje, u to vrijeme vukla dalje i bila najjači motiv. Danas to, s određenim vremenskim odmakom, smatram najvećim dosegom jer se nisam pokolebao već išao dalje.

Nakon 2. godine studija samoinicijativno sam ''žrtvovao'' dva ljetna mjeseca i otišao na praksu u najveću hrvatsku prehrambenu kompaniju Podravku d.d. iz Koprivnice, točnije u njihov sektor odnosa s javnošću gdje sam u dva mjeseca prakse dobio mogućnost vidjeti kako funkcionira tako ogroman poslovni sustav od 7,5 tisuća zaposlenih.

Na VERN'u sam diplomirao 11. srpnja 2003. godine, a već sam tri dana kasnije radio u Podravci. Počeo sam kao pripravnik i u roku dvije godine došao do funkcije pomoćnika direktora korporativnih komunikacija, a kasnije postao najmlađi direktor u povijesti Podravke. Tamo sam radio pune četiri godine, puno naučio i stekao nebrojeno mnogo kontakata što je iznimna vrijednost.

Početkom 2007. godine prešao sam u Zagreb jer sam dobio strahovito dobru ponudu – jednog dana mi je samo zazvonio telefon u uredu. Bila je to jedna head-hunting agencija iz Zagreba i tek sam nakon tri kruga razgovora doznao tko je mogući budući poslodavac i što nudi. Bilo je to mjesto direktora korporativnih komunikacija u Metrou 'cash & cary'.

Ugodno me iznenadilo kako te agencije dobro reagiraju na činjenicu da je netko završio VERN'. Koliko se sjećam, nažalost, u Podravci nisam imao tu vrstu «dobrodošlice». Tamo su mi kao prvostupniku priznali višu stručnu spremu no to mi je samo dalo dodatnu snagu i motivaciju da nastavim sa školovanjem pa sam diplomirao i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti.

U Metro sam, dakle, došao početkom 2007. godine i bio zadužen za Hrvatsku i zemlje bivše Jugoslavije. Dosta sam vremena proveo u Srbiji, ponešto u Bosni i Hercegovini. Taj je pak posao bio nešto novo, sasvim drugi svijet - od toga da je druga branša do sasvim drukčijeg pristupa poslovnim komunikacijama nego u Podravci. U Metrou je to jedan vrlo tvrd, rigidan sustav u smislu komunikacije dok je to u Podravci bilo puno teže kontrolirati. Ono što je ovdje bilo pozitivno jest činjenica da sam usavršio engleski jezik, što mi je do tada bila slabija strana, a općenito je to bilo odlično iskustvo naučiti iz prve ruke kako funkcionira jedan multinacionalni sustav. Rekao bih da je to nešto poput igrača koji je iz Zagreba, igra za Dinamo i onda ode u Barcelonu ili Real Madrid pa osjeti onaj surovi profesionalizam u kome je sve super kad super igraš, a kad ne igraš - nitko se previše ne brine o tebi. To je bilo jedno fantastično iskustvo i nakon isteka dvogodišnjeg ugovora, odlučio sam se ipak, zbog obiteljskih razloga, vratiti na područje Varaždin-Čakovec-Koprivnica budući da živim u Ludbregu. Tamo sam od puno ponuda, a stvarno ih je bilo puno, što me ugodno iznenadilo, odabrao građevinsku tvrtku Team d.d. iz Čakovca.

Osobno, ovo je velika prilika za mene i to je osnovni razlog zašto sam prihvatio ponudu Team-a: mogućnost da radim na puno širem polju od samih odnosa s javnošću. Moj primarni zadatak na novom poslu su ljudski potencijali, marketing pa i odnosi s javnošću tj. sve ono što nije građevinski posao u građevinskoj firmi. Sada, nakon nekoliko mjeseci iskustva u brizi o kadrovima i ljudskim potencijalima, mogu reći da šansu VERN'a i dalje i još više vidim u temeljitom, striktnom i direktnom obrazovanju ljudi za ono što ih čeka u poslu. Nedavni primjer mi je pokazao da možete zaposliti čovjeka sa visokom stručnom spremom u odjel za financije, a on nema osnovna znanja i predznanja za taj posao pa ga obučavate kao što biste obučavali i onog sa srednjom školom, odnosno onog tko nije završio fakultet ekonomskog usmjerenja. Upravo tu vidim šansu VERN'a i to onaj dio koji se tiče obrazovanja usmjerenog prema gospodarstvu. Nedavno sam, dolazeći na VERN', čuo u liftu razgovor dviju studentica. Jedna upita što će danas raditi, a druga odgovara kako će vježbati obračun plaća – to je vrlo dobar i plastičan primjer. Sjećam se da smo to i mi radili – obračun plaća, obračun PDV-a, amortizacije... To je šansa i lijepa budućnost VERN'a.

Jednostavno rečeno, diploma je ulaznica za prašumu, a put kroz nju dalje kročite sami.

 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh