University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Poslovna ekonomija
Mate Rimac

MATE RIMAC, inovator
student 2. godine Ekonomije poduzetništva

ČOVJEK S IDEJAMA

Mate Rimac, student 2. godine prijediplomskog studija Ekonomije poduzetništva, osvojio je 3. mjesto na drugom međunarodnom studentskom natjecanju održanom na Visokoj školi za ekonomiju i menadžment javne uprave u Bratislavi. Tema rada i prezentacije kolege Mate Rimca bio je 'AMS Active Mirror System', odnosno sustav pokretnih retrovizora koji vozačima omogućuje izbjegavanje 'mrtvog kuta' za vrijeme vožnje.

Kada se najveći igrači automobilske industrije BMW , Volvo i Saab već sada otimaju za ideje mladog inovatora Mate Rimca možemo mu , bez imalo sumnje , prognozirati sjajnu karijeru . Sa samo dvadeset i jednom godinom ovaj je Livnjak sa samoborskom adresom nanizao desetke nagrada s hrvatskih i svjetskih inovacijskih sajmova (Nürnberg, Seoul , Bruxelles, Business Plan Contest). S aktivniim retrovizorima (AMS – active mirror system) “na koljena je bacio” stručnjake iz BMW-a i skaute koji su njegov izum otkrili na Sajmu inovacija u Nürnbergu 2006. na kojem je dobio zlatnu medalju za svoju drugu inovaciju “Čarobnu rukavicu”. Aktivni retrovizori rješili bi problem “mrtvog kuta” najčešćeg uzroka nesreća poslije prekomjerne brzine i alkohola.

- Sva tri retrovizora koja se nalaze u vozilu aktivno se prilagođavaju trenutnoj situaciji tako da je njihov potencijal maksimalno iskorišten. Od posebne je važnosti što sustav ne opterećuje vozača, tj. on indirektno upravlja njime, ne primjećujući to. Proizvod je jako učinkovit uz minimalne troškove za proizvođača jer koristi postojeće elemente koji su serijski ugrađeni u 65% novih automobila u Europi. Velika je prednost ovoga sustava u tome što se 70% nadogradnje rješava softverski. Stoga je financijski ulog za taj dio modifikacije za proizvođača praktički jednak nuli. Procjenjujem da će ukupni dodatni trošak proizvođaču po automobilu iznositi 20-40 eura, ovisno o izvedbi, objašnjava nam svoju inovaciju Mate Rimac.

I u slobodno se vrijeme mladi inovator rijetko odvaja od limenih ljubimaca, obožava brze automobile i motore te se nerijetko okuša i u autoutrkama. Stoga je i poželio stvoriti jak, brz i ekološki prihvatljiv, električni automobil. Trenutno je potpuno zaokupljen novom inovacijom, za koju kaže da će imati jače performance od Ferarija.

- Mnogo je ljudi dobrog imovinskog stanja koji si žele priuštiti skupi automobil, a da ih pritom nitko ne stigmatizira kao “rastrošne zagađivače okoliša”, zato sam odlučio napraviti električni automobil. Elektromotori imaju puno veću iskoristivost i same karakteristike snage uz malu masu i veliku dugovječnost (nema potrebe za servisom) pa mi se čine kao idealni za pogon automobila. To je definitivno budućnost, kazuje nam mehatroničar Mate, zaljubenik u prirodu.

Nada se da će i njegov najstariji izum, “Čarobna rukavica” (iGlove), koju je osmislio kao maturant, zaživjeti i potpuno zamijeniti računalnu tipkovnicu i miša. Ona bi služila za komunikaciju između čovjeka i računala te raznih elektronskih naprava kao što su PDA uređaj-dlanovnik, nova generacija mobilnih telefona i digitalnih TV aparata s ugrađenim računalom i pristupom internetu.

- Postupak dobivanja patenta (domaćeg i pogotovo inozemnog) izuzetno je naporan, dugotrajan i skup proces. Obično traje oko 3 godine. Moje patentne aplikacije još nisu dovršene pa nisam u mogućnosti prodati patente, iako su se već prije dvije godine javile zainteresirane stranke. Želio sam prodati prava za AMS nekom od velikih proizvođača automobila i novcem od prodaje financirati razvoj iGlove-a te pokrenuti proizvodnju. No nažalost, uvjerio sam se da u našoj regiji ne postoji poduzeće koje je sposobno realizirati moje ideje i bio sam prisiljen odustati. Vjerojatno ću oba patenta prodati inozemnim klijentima, razočarano nam kazuje Mate i dodaje da bi ga više veselilo živjeti u Hrvatskoj nego u stranom svijetu.

To potvrđuje i vezanošću za rodni kraj, kamo se rado, nakon poslovnih i studentskih obaveza, uputi s prijateljima.

-U Livnu napunim baterije i tada imam dovoljno snage i volje za sve izazove koji me čekaju, kaže nam mladi inovator.

Nadamo se da će hrvatski gospodarstvenici prepoznati izvanredan potencijal ovoga mladog VERN’ovca i omogućiti mu da njegove inovativne ideje dođu do izražaja na pravi način.

 
Galerija slika:
 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

na vrh