University of Applied Sciences
Kontakt   HR | EN
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Certifikat za uspješno upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008 Erasmus sveučilišna povelja Superbrands EFMD QUDAL
 
Turizam - turistički i hotelski menadžment
Vid Benko

Vid Benko,
samostalni voditelj projekata, HRG Croatia d.o.o. / O-Tours d.o.o.


1. Opišite nam kratko tijek svoje karijere.

Vid: Za vrijeme studiranja radio sam više klasičnih studentskih poslova preko Student - servisa. Prvo pravo radno iskustvo iz područja turizma počeo sam stjecati prilikom studiranja na ZSM-u, obavljajući stručnu praksu u Generalturistu. U tri mjeseca provedena tamo upoznao sam se s načinom funkcioniranja takvog poduzeća. Po završetku stručne prakse zaposlio sam se u kongresnom odjelu turističke agencije O-Tours d.o.o. na mjestu asistenta voditelja projekta. Kroz godine iskustva i prakse u agenciji napredovao sam do pozicije samostalnog voditelja projekata. 

2. Predstavite nam kratko tvrtku (djelatnost, broj zaposlenih, kada je osnovana, reference...) u kojoj radite.

Vid: O-Tours d.o.o. je turistička agnecija koja trenutno ima oko 15 stalno zaposlenih djelatnika. Usko smo specijalizirani za organizaciju kongresa, seminara, evenata te poslovnih putovanja. Osnovani smo 1996. godine, a 2003. godine smo postali partneri Hogg Robinson grupe za područje Hrvatske. Hogg Robinson je danas jedna od 3 najveće travel management kompanije u svijetu. Surađujemo s nekim od najvećih internacionalnih i domačih kompanija poput: Roche, Pfizer, GSK, Coca-Cola, Nike, Lenovo, Ernst & Young, Philips, Agrokor, Splitska banka. Vlasnici smo i ureda O-Turs d.o.o. u Ljubljani iz kojeg pokrivamo područje Slovenije.

3. Koja je Vaša funkcija, opis posla i odgovornosti?

Vid: Radim na mjestu voditelja projekta (project manager). Zadužen sam za cjelokupnu organizaciju putovanja, kongresa ili seminara od inicijalnog upita do završnog obračuna. Sama organizacija uključuje ugovaranje potrebnih kapaciteta i dobavljača, izradu preliminarnog budžeta, kao i kordinaciju aktivnosti da projekt ne bi izašao iz predviđenih financijskih okvira, komunikaciju sa svim sudionicima, kao i s pozvanim predavačima, odabir teama koji će raditi na projektu, kordinaciju samog projekta na licu mjesta. Uz gore navedeno radim i na rezrvaciji i izdavanju zrakoplovnih karata, rezervaciji rent a cara, hotela ...

4. Kako izgleda Vaš radni dan?

Vid: Većinu radnog vremena provodim u uredu pripremajući nadolazeće projekte. Kako se najčešće radi na nekoliko projekata istodobno, potrebno je odrediti i posložiti prioritete. Isto tako moram napomenuti da kao dio grupacije Hogg Robinson moramo biti na raspolaganju našim klijentima 24h dnevno tako da se zna dogoditi da se radi vikendom, na praznike i u svakakva čudna vremena dana i noći.

5. Kako i kojem ste trenutku odlučili upisati ZSM?

Vid: Bio sam student prve generacije ZSM-a. Koliko god je bilo rizično upisati fakultet koji nije imao nikakvu reputaciju, toliko se to pokazalo kao i dobra odluka. Kako je u tome trenutku na našem turističkom tržištu vladao deficit mladog i kvalitetno obrazovanog kadra, nakon završetka studija nisam imao problema s pronalaženjem zaposlenja.

6. Kako Vam obrazovanje (znanja i vještine stečene tijekom studija) pomažu u poslu?

Vid: Široko obrazovanje koje sam stekao na ZSM-u omogućilo mi je da razvijem način razmišljanja potreban za rad u turizmu. Praktična nastava omogućila mi je da i prije stalnog zaposlenja dobijem uvid kako stvarno funkcionira poslovanje subjekata u turizmu. Sve ovo mi je dalo jaku dobru podlogu za brzo usvajanje potrebnih praktičnih znanja odmah po zaposlenju.

7. Kakvi su Vaši planovi za budućnost? Što Vas motivira?

Vid: Trenutno sam jako zadovoljan pozicijom i tvrtkom u kojoj radim, a ujedno sam i emotivno vezan za nju jer praktički sve što sam naučio, naučio sam ovdje. Neki od ciljeva kojima težim u budućnosti je definitivno nastavak obrazovanja i stručnog usavršavanja u području turizma. Tko zna, jednog dana možda i budem sam svoj šef.

8. Imate li ''recept'' za uspjeh i/ili savjet kolegama koji trenutno studiraju na ZSMu?

Vid: Budite uporni i dosljedni u onome što raditi. Poslušajte savjete iskusnijih, ali uvijek mislite svojom glavom. Budite sigurni u svom nastupu, branite svoje ideje i stavove. Svaki posao kojeg se prihvatite radite najbolje što možete i znajte da iza svakog dobro, a i loše obavljenog posla stoji vaše ime.

 
Pošalji na: Pošalji na facebook Pošalji na twitter
 

TuristiÄŤki i hotelski menadĹľment
na vrh